Stor oljeupptäkt i Arktis

Foto: P J Hansen

Ryska oljebolaget Rosneft har hittat olja i Karahavet i Arktis. Enligt Rosneftchefen Igor Setjin kan det handla om 100 miljoner ton olja.

Det ryska statliga Rosneft innefattas av USA:s sanktioner. De driver projektet tillsammans med amerikanska Exxon, som nu kan behöva dra sig ur projektet om inte sanktionerna hävs, skriver TT. Setjin uppges ha sagt till Der Spiegel att de tror att det finns lika mycket olja där som i Saudiarabiens samlade oljereserver.

Förra året sa FN:s miljöorgan UNEP att det behövs internationella åtgärder för att skydda det känsliga Arktis-området mot exploatering så snart som möjligt. När klimatförändringarna leder till smältande isar blir det i sin tur lättare att borra efter mer olja och gas i regionen, vilket hotar det känsliga ekosystemet. Riskerna med oljeborrning i regionen är stora, och en reparation av en läckande oljeplattform i det kalla havet skulle vara otroligt svårt.

Miljö online2

Liknande artiklar