Sälar gillar havsbaserad vindkraft

Foto: Des Colhoun

Ny studie visar återigen att sälar och delfiner gillar havsbaserad vindkraft. Konstruktionen skapar artificiella rev där plankton och musslor växer och blir mat.

Övergången till förnybar energi innebär att människan omorganiserar i naturen och tvingar djur att anpassa sig till nya förutsättningar. Havsbaserad vindkraft verkar öppna upp en ny nisch i naturen som gynnar sälar och eventuellt också delfiner eftersom fundamenten bildar rev där musslor, koraller och plankton trivs och växer till sig. Det i sin tur lockar till sig fisk som sälarna äter.

Det är en skotsk studie från St Andrews University som följt sälar med hjälp av GPS som nyligen publicerat resultaten i tidsskriften Current Biology. Liknande studier har publicerats tidigare och Supermiljöbloggen har skrivit om fenomenet tidigare.

Studien visade att ett antal individer brukade förflytta sig till Sheringham Shoal, en vindkraftpark utanför Storbritannien. Studien visade också att det skedde oberoende av kön, ålder och hälsotillstånd. Professor Judith Wolf, föreståndare för brittiska National Oceanography Center, lägger till i intervjun med Sveriges Radio:

Fiskebåtar kan inte riktigt åka in mellan vindturbinerna, så det blir ganska snabbt ett område där fiskar kan föröka sig. Det finns en del bevis för det.

Vindkraftparken har bara funnits i några få år och författarna till studien menar att fler vindkraftparker med tiden kan öka antalet sälar.

Miljö online2

Liknande artiklar