Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
    Stäng

    Ny studie visar återigen att sälar och delfiner gillar havsbaserad vindkraft. Konstruktionen skapar artificiella rev där plankton och musslor växer och blir mat.

    Övergången till förnybar energi innebär att människan omorganiserar i naturen och tvingar djur att anpassa sig till nya förutsättningar. Havsbaserad vindkraft verkar öppna upp en ny nisch i naturen som gynnar sälar och eventuellt också delfiner eftersom fundamenten bildar rev där musslor, koraller och plankton trivs och växer till sig. Det i sin tur lockar till sig fisk som sälarna äter.

    Det är en skotsk studie från St Andrews University som följt sälar med hjälp av GPS som nyligen publicerat resultaten i tidsskriften Current Biology. Liknande studier har publicerats tidigare och Supermiljöbloggen har skrivit om fenomenet tidigare.

    Studien visade att ett antal individer brukade förflytta sig till Sheringham Shoal, en vindkraftpark utanför Storbritannien. Studien visade också att det skedde oberoende av kön, ålder och hälsotillstånd. Professor Judith Wolf, föreståndare för brittiska National Oceanography Center, lägger till i intervjun med Sveriges Radio:

    Fiskebåtar kan inte riktigt åka in mellan vindturbinerna, så det blir ganska snabbt ett område där fiskar kan föröka sig. Det finns en del bevis för det.

    Vindkraftparken har bara funnits i några få år och författarna till studien menar att fler vindkraftparker med tiden kan öka antalet sälar.

     

     

    SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

    Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

    Läs vad vi vill göra
    Tipsa!

    Tipsa oss

    Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.