Svenska vindkraftsrekordet hyllas internationellt

Foto: OX2

Chefen för FN:s klimatsekretariat menar att Sverige lyckats visa på potentialen hos förnybar energi.

I går skrev Supermiljöbloggen om hur Sverige passerat en milstolpe när vindkraften i söndags för första gången tillfälligt kunde gå om kärnkraften då det gäller produktion av el.

Det svenska vindkraftsrekordet har nu uppmärksammats även internationellt. Christiana Figueres, som är chef för FN:s klimatsekretariat och som kommer vara en av huvudpersonerna både innan och under de internationella klimatförhandlingarna i Paris i december, skriver på Twitter:

Today, Sweden generated more energy with wind than with nuclear. Demonstrates potential of renewables.

Att Sverige är ett land som har siktet inställt på ett helt förnybart energisystem är något som även den svenska regeringen blivit bättre på att framföra vid internationella sammankomster. Exempelvis vid ett anförande i Mexico City i slutet av maj förklarade energiminister Ibrahim Baylan (S) saken så här:

– Sweden has high ambitions for a sustainable future energy system. The government is aiming for a situation where Sweden’s energy supply is 100 percent renewable. We want a clean, secure, and competitive energy sector. We want to make it possible for our research, our industry and our experiences to contribute to the global energy system.

Miljö online2

Liknande artiklar