Norge investerar 8 miljarder i cykelvägar

Foto: Thanh-Tung Nguyen (CC BY 2.0)

Vår bergiga granne i väst tillkännagav nyligen att de planerar att genomföra storslagna satsningar på cykelinfrastrukturen. Planen är att minska koldioxidutsläppen från trafik för att slutligen bli helt koldioxidneutrala till 2050.

De nya cykelbanorna kommer att byggas i och omkring Norges nio största städer. Tanken är att skapa en typ av cykelmotorväg som underlättar och lockar till pendling mellan stad och förort. Den här typen av cykelbanor byggs oftast längs med befintliga bilvägar, men de norska förbindelserna kommer att vara helt fristående. Detta gör cykelpendlingen till ett angenämt åtagande då cyklister kan susa fram snabbare och tryggare än någonsin.

Men alla är inte lika positiva och pekar på bergiga landskap, minusgrader och snö som klara nackdelar. Men regeringen hoppas att denna inställning kommer att ändras när cykelvägarna väl är på plats.

Cykelsatsningen är bara en del av Norges plan att bli helt koldioxidneutrala till 2050. Dessutom ska bilar förbjudas i Oslos centrala delar redan 2019.

Miljö online2

Liknande artiklar