Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Nyheter

  Norge investerar 8 miljarder i cykelvägar

  Foto: Thanh-Tung Nguyen (CC BY 2.0)

  Vår bergiga granne i väst tillkännagav nyligen att de planerar att genomföra storslagna satsningar på cykelinfrastrukturen. Planen är att minska koldioxidutsläppen från trafik för att slutligen bli helt koldioxidneutrala till 2050.

  De nya cykelbanorna kommer att byggas i och omkring Norges nio största städer. Tanken är att skapa en typ av cykelmotorväg som underlättar och lockar till pendling mellan stad och förort. Den här typen av cykelbanor byggs oftast längs med befintliga bilvägar, men de norska förbindelserna kommer att vara helt fristående. Detta gör cykelpendlingen till ett angenämt åtagande då cyklister kan susa fram snabbare och tryggare än någonsin.

  Men alla är inte lika positiva och pekar på bergiga landskap, minusgrader och snö som klara nackdelar. Men regeringen hoppas att denna inställning kommer att ändras när cykelvägarna väl är på plats.

  Cykelsatsningen är bara en del av Norges plan att bli helt koldioxidneutrala till 2050. Dessutom ska bilar förbjudas i Oslos centrala delar redan 2019.

  Stötta SMB

  Sedan 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.
  Här kan du läsa vad pengarna går till.

  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.