Kinas kolkraft tacklar av

Foto: Maggie Chou (CC BY-SA 3.0)

Kina, världens största kolproducent och kolkonsument, har påbörjat en snabb omställning till en renare ekonomi.

Nya siffror visar att kolproduktionen har sjunkit med 15,5 procent jämfört med samma tid förra året och bara sedan januari i år har den gått ned 8,7 procent.

Samtidigt som kolkraften börjar avta sveper alternativa energislag in över landet. Nu fylls marknaden i stället med vattenkraft, gas, kärnkraft, sol- och vindenergi. Vattenkraften allena har det senaste året ökat med 16,7 procent.

Det är inte bara inom energisektorn som förändringen är påtaglig. Även den elektriska bilindustrin märker av det nya klimatet och rapporterade ett säljuppsving på 99 procent sedan maj 2015. I början av året kunde Supermiljöbloggen också rapportera att landet stängt närmare 1000 kolgruvor under 2015, en plan som förväntas upprepas i år igen.

Kina var ett av 175 länder som skrev under Parisavtalet den 22 april i år. Nu verkar de vara på god väg att nå målet om att en femtedel av den totala energiproduktionen ska komma från icke fossila källor 2030.

Miljö online2

Liknande artiklar