”En ren idiotskatt” – svidande kritik mot regeringens skatt på solenergi

Foto: Anders Hellberg

Även EU-kommissionen undrar över den svenska skatten.

Den som har en eller flera solcellsanläggningar på sammanlagt 255 kW eller mer måste från och med i sommar betala skatt. Det har regeringen bestämt, och man har skyllt på EU:s regelverk om konkurrens och statsstöd.

Nu kan SVT Nyheter dock berätta att EU-kommissionen inte alls verkar hålla med den svenska regeringen om att det är EU som är problemet. Katarina Areskoug Mascarenhas, chef på EU-kommissionens representation i Sverige, säger till SVT Nyheter:

– Det finns inga krav när det gäller energibeskattning. Tvärtom finns det möjlighet för medlemsländerna att göra undantag för förnybar energi som solenergi. Vad gäller statsstöd måste vi granska varje individuellt fall, men det är viktigt att framhålla att vi har givit grönt ljus i många andra fall i andra medlemsländer till subventioner eller undantag från beskattning av förnybar energi.

Åsa Domeij, hållbarhetschef på Axfood, som också intervjuas av SVT Nyheter, säger så här om skatten:

– Det är en ren idiotskatt. Om man producerar solel på sin egen fastighet och gör av med den på den egna byggnaden, varför ska man betala skatt för det.

På Twitter är det nu många som reagerar:

Miljö online2

Liknande artiklar