Mer än hälften av Europas kolkraftverk går med förlust

Foto: 526663

Hela 54 procent av Europas 619 kolkraftverk går med förlust idag – en siffra som spås öka till 97 procent år 2030, enligt en ny rapport från Carbon Tracker.

Tiden för Europas kol verkar äntligen vara kommen. Siffrorna kommer mindre än en månad efter att Powering Past Coal Alliance bildades, där en växande grupp länder har åtagit sig att fasa ut traditionell kolkraft innan 2030. Samtidigt får kol bottenbetyg av människor världen över i den största globala opinionsundersökningen som gjorts om attityder till olika energislag.

För att EU ska nå målen i Parisavtalet måste all traditionell kolkraft i unionen stängas ner – ett scenario som verkar allt mer troligt. Snabbt fallande priser för förnybar energi kommer göra det billigare att bygga nya vind- och solparker än att hålla igång befintlig kolkraft redan 2024 respektive 2027, enligt Carbon Tracker.

Vi följer spänt kung kols fall.

Miljö online2

Liknande artiklar