Världens hav slog värmerekord 2018

2018 var det varmaste året som någonsin uppmätts för världens hav, enligt en studie i den vetenskapliga tidskriften Advances in atmospheric science. 

Därmed slogs det tidigare rekordet som sattes 2017. Faktum är att samtliga de fem varmaste havsåren som någonsin uppmätts har inträffat under de senaste fem åren, och detta är i sin tur en del av en mer långsiktig trend.

Ett allt varmare hav leder till flera allvarliga konsekvenser. Genom att varmare vatten tar större plats än kallt så bidrar havsuppvärmningen, tillsammans med att det tillförs nytt vatten från smältande isar, till att havsytan höjs.

En uppvärmning av havet bidrar även till fler stormar. Det sker genom att ett varmare hav även gör luften runtomkring varmare. Det innebär att luften kan bära mer vattenånga. Mer vattenånga leder skapar i sin tur förutsättningar för mer intensiva skyfall och stormar.

Som om inte det vore nog så innebär havsuppvärmningen även en minskning av syrehalten i haven, havsvärmeböljor och blekning av korallreven, även om försurningen av haven också är en orsak till att korallreven bleks.

Forskarna avslutar artikeln med att skriva att detta innebär att utsläppen av växthusgaser behöver minska omedelbart.

Supermiljöbloggen bevakar klimatet och havet. Sedan starten 2010 har våra utgifter helt täckts av oss skribenter. Nu vill vi utveckla hemsidan och vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

Swisha en slant till 123 270 12 33 för att stötta vårt arbete. 

Miljö online2

Liknande artiklar