Sverige bäst på förnybar energi i EU

Foto: Jason Blackeye

11 av 28 medlemsländer i EU har redan nått sina energimål för år 2020, enligt ny statistik. Toppar listan gör Sverige. 

År 2020 ska 20 procent av EU:s energiförbrukning komma från förnybara energikällor. Sverige toppar listan med drygt 53 procent förnybart. Sverige har redan uppnått, och överskridit, vårt mål om 49 procent förnybart till år 2020. Finland, som har näst störst andel förnybart, kommer långt efter med 39 procent. Det kan komma att bli en rejäl utmaning för bland annat Tyskland, Frankrike och Storbritannien, som alla ligger under 10 procent men måste upp till närmare 15.

EU:s gemensamma energimål för respektive land sattes efter förutsättningar och hur långt vi kommit i omställningen. Som helhet har EU kommit upp i 17 procent förnybar energi, visar ny statistik från Eurostat. Det närmar sig målet om 20 procent. Siffrorna är för år 2016.


Supermiljöbloggen bevakar energimarknadens utveckling. Sedan starten 2010 har våra utgifter helt täckts av oss skribenter. Nu vill vi utveckla hemsidan och vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

Swisha en slant till 123 270 12 33 för att stötta vårt arbete. 

Miljö online2

Liknande artiklar