Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
(Tryck ENTER för fler alternativ)
Sökförslag:
  Stäng

  Elisabeth Falkhaven (MP): ”Låt ekosystemet i Kattegatt återhämta sig”

  Foto: Göte Carlssons foto

  Ett i dag fredat område i Kattegatt riskerar att öppnas upp för bottentrålning. Det är fel väg att gå, skriver Elisabeth Falkhaven från Miljöpartiet de gröna i Hylte, Halland.

  2009 stängdes ett område i Kattegatt helt för fiske. Trots rapporterat tjuvfiske och visst legalt fiske av tyska trålare inom delar av området, har åtgärden bevisat gett stor positiv effekt för torskbeståndet.

  Nu förs det en diskussion om att börja tråla i området igen. Näringsdepartementet har fått ett uppdrag från Sveriges regering och för diskussioner i frågan.

  Länsstyrelsen i Halland och Länsstyrelsen i Skåne invänder, förutom i själva sakfrågan också kring hur detta hanteras, helt utan lokal och regional medverkan. Inga intressen förutom fiskerinäringens finns med i diskussionerna. Forskningen i frågan finns hos SLU, och länsstyrelserna besitter kompetensen att hantera den kunskapen utifrån statens samlade intressen. Inte enbart näringens då.

  Vem äger fisken i haven? En fråga att verkligen fundera på i sammanhanget. Inte kan det väl bara vara fiskerinäringen? Du, jag, sportfiskarna, var kommer vi in?

  I nästan 20 år har det varit sällsynt att få torsk längs Hallandskusten. De senaste åren har det återigen rapporterats att fritidsfiskare fått torsk från land och att de få, småskaliga yrkesfiskare som fiskar längs kusten har fått torsk igen.

  Återhämtningen av bottenfaunan inom området visar att den ekologiska potentialen i dessa mjukbottnar är mycket stor när de skyddas från den fysisk påverkan som trålning är. Ett välmående bottenområde i Kattegatt med fullt återhämtad fauna ger mer biologisk mångfald och skapar en källa för larvspridning och ett överspill av kommersiellt viktiga arter till resterande del av Kattegatt, än en trålad botten. Tumlaren får också en möjlighet till återhämtning.

  Valet står mellan att välja att agera som intelligenta varelser som förstår att produktion och uttag har ett tydligt samband. Och då får vi inte ta ut mer från bankkontot än vi har satt in på det, eller som i detta fallet: naturen mäktar med att sätta in åt oss. Då ska vi se till så att produktionen får bästa möjliga förutsättningar, låta bottenhabitaten vara ifred, inte tråla. Eller också väljer vi att låtsas som vi inte förstår sambanden, eller ännu värre inte bryr oss…

  Tyvärr; Skuldsanering funkar inte här, ingen kommer till vår hjälp om vi inte själva agerar i tid. Är naturresurserna slut så är de slut.

  Låt ekosystemet i Kattegatt återhämta sig. Det går sakta men säkert åt rätt håll. Låt området fortsatt vara ett produktionsområde för fisk, fredat från trålning! En välmående ”fabrik” för möjliga framtidsmiddagar.

  Elisabeth Falkhaven, Miljöpartiet de gröna, Halland, Hylte

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har våra utgifter helt täckts av oss skribenter. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.

   SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har våra utgifter helt täckts av oss skribenter. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

   Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

   Läs vad vi vill göra