Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
(Tryck ENTER för fler alternativ)
Sökförslag:
  Stäng

  “Framtiden måste vara cirkulär”

  Foto: Pexels

  Många svenskar idag river ut fullt fungerande kök, ersätter knappt insuttna möbler, handlar nya kläder innan de gamla slitits ut och byter förra årets mobiltelefoner mot årets. Detta, att tröttna, är inte ett hållbart beteende. Vi måste ändra på vårt konsumtionsbeteende, och vi måste göra det nu. Det skriver författaren och journalisten Johan Tell i samband med Circular Monday, som infaller 23 november.

  I den spanska staden Córdoba ligger Mezquita, en helgedom från 900-talet. När jag besökte den fascinerades jag av de äldsta delarna där pelarna var olika långa, olika tjocka och olika utsmyckade. Det berodde på att pelarna köptes begagnade från platser runt om hela Medelhavet.

  Några kom från palats som rasat i en jordbävning medan andra från tempel som förstörts i ett krig. Begagnat byggmaterial togs alltså omhand redan för 1300 år sedan – idén om en cirkulär ekonomi är sannerligen inte ny.

  När den danske arkitekten Anders Lendager nyligen lät bygga ett hus av två gamla stålcontainrar, en bit av en hockeyrink, kasserade fönster, gamla burkar till aluminiumtaket och champagnekorkar till köksgolvet krokade han i traditionen som användes i Andalusien under medeltiden. Inte bara hans material var cirkulära, utan även hans idéer.Anders Lendager menar själv att hans ”Upcycle house” reducerade koldioxidutsläppen med 96 procent jämfört med ett hus helt byggt av nytt material.

  Idag är vi tyvärr för många som river ut fullt fungerande kök, ersätter knappt insuttna möbler, handlar nya kläder innan vi slitit ut de gamla och byter förra årets mobiltelefoner mot årets. Detta, att tröttna, är inte ett hållbart beteende. För varje gång en ny produkt tillverkas innebär det en belastning på såväl miljö som klimat.

  Det går åt energi (ofta fossil sådan) när produkten tillverkas, det går åt resurser (en mobiltelefon ger exempelvis upphov till 86 kilo gruvavfall) och det genereras sopor (svenska hushåll slänger cirka 4,5 miljoner ton avfall om året). 

  När vi konsumerar för mycket leder det till att skogar huggs ner, vatten förorenas, hav fylls av plast, den biologiska mångfalden försämras och klimatförändringen förvärras. Om vi ska uppnå FN:s globala mål nummer 12, det om hållbar konsumtion och produktion, till år 2030, måste detta beteende ändras.

  När jag gick in i Mezquita gjorde jag det i mina skor från 1989. Skor kan hålla länge om vi vet att smörja in dem och ser till att byta sula och klack när så behövs. Vi måste helt enkelt lära oss tänka ”kvalitet och tidlöst” istället för ”billigt och trendigt”. Vi måste välja en annan väg än amerikaner, som i genomsnitt köper åtta par skor om året.

  Att vårda och laga det du redan äger är första steget till en hållbar konsumtion, det var därför jag skrev boken Bättre begagnat. Jag anade att ganska enkla färdigheter som till och med en skrivbordsmänniska som jag besitter, som att limma en vinglig stol, laga ett par byxor, fixa en cykel, inte hade överförts till nästa generation.

  Något som en Kantar Sifo-undersökning från i somras bekräftade: 34 procent av Sveriges befolkning brukar inte laga sina prylar när de gått sönder, för att de inte vet hur man gör, saknar rätt verktyg eller tycker det är för dyrt att få det gjort. Samtidigt tyckte 93 procent av de tillfrågade att det var viktigt att man lagade och vårdade sina kläder och saker, av ekonomiska skäl men än mer av klimatmässiga.

  Andra steget till en hållbar konsumtion är att när vi verkligen behöver handla något ska vi först skanna av begagnatmarknaden: en begagnad båt sparar plast, en begagnad cykel sparar stål och aluminium, en begagnad bokhylla sparar trä, begagnade kläder sparar allt möjligt, inte minst vatten, och en begagnad pelare från Medelhavsområdet sparar marmor. Totalt sparar vi svenskar minst 0,8 miljoner ton co2e i utsläpp genom att handla begagnat istället för nytt. Det motsvarar samma mängd co2e som om all vägtrafik i Sverige stod stilla i en månad.

  Om fler skulle börja  laga, hyra eller köpa begagnat skulle miljövinsterna kunna bli oändligt mycket större. Målet måste vara en framtida ekonomi som är cirkulär. Att vårda, laga och köpa begagnat är ett steg på vägen. 

  Johan Tell, författare, föreläsare och journalist


  Det här är en debattartikel publicerad på SMB:s opinionsida. Åsikterna i texten tillhör skribenten.

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har våra utgifter helt täckts av oss skribenter. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.

   SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har våra utgifter helt täckts av oss skribenter. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

   Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

   Läs vad vi vill göra