Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
(Tryck ENTER för fler alternativ)
Sökförslag:
  Stäng

  Johan Ehrenberg, ETC: ”Sluta bekämpa solelen. Det är genant S och MP!”

  Foto: ETC / Egen El

  Ni kan ta era stödmiljoner och lägga det på internutbildning på finansdepartementet och näringsdepartementet istället.

  Jag ryser lite grann när jag läser Åsa Westlund och Lise Nordin skriva om solenergi här (SMB debatt 27/8). Så snabbt ni förvandlades och började använda samma byråkratiska bortförklarande plattityder som era borgerliga föregångare.

  Liksom alliansen ska ni tillsätta utredningar och ni ”välkomnar solengagemang” och herregud… hur blev det såhär pinsamt?

  Varför inte bara erkänna att energilobbyn lyckats lura er och Ibrahim Baylan och att regeringen – röd och grön – nu lagt det dummaste förslaget som nånsin lagts för att stoppa solel i Sverige.

  Ni kan ta era stödmiljoner och lägga det på internutbildning på finansdepartementet och näringsdepartementet istället.

  Ni skadar mer än ni gör nytta idag.

  Det här är felen ni gör och som ni inte kan dölja med nyanskaffad politruksvada som ni förminskar er själva med.

  – Genom att i praktiken stoppa solanläggningar över 255 kW betyder det att alla varuhus, alla lagerlokaler, ja alla stora produktions och handelsställen där sol producerar el på dagen och kyler diskar och driver pumpar och datorer och lampor… blir omöjliga. Ingen sätter upp solceller när man får betala mer för den el de producerar än för att köpa skitig el från usla biobränslen eller sopor. Ja, för det är ju det som ligger bakom. Svensk kraftvärme, de stora kommunala energibolagen, vill inte se solel på Coop och ICA Maxi. De vill sälja el även på sommaren när kyldiskarna går febrilt. Kraftvärmeverken eldar för varmvatten även sommartid och solel på taken gör kraftvärmen olönsam. En klok energitransportör – fjärrvärmen – agerar alltså för att stoppa solelen som kommer ge den besvär sommartid. Sorgligt. Och de stora kärnkrafts- och kolkraftsjättarna applåderar. Herregud. Läs Svensk Energis inställning och gör tvärtom!

  – Att tvinga kommuner, kooperativ , hyreshusägare och andra organisationer att dela upp sig i flera juridiska anläggningar för att kunna äga sol på flera hustak är så dumt att bara finansdepartementet kunnat komma på det. Vill ni ha solel eller inte? Ta bort det där förslaget innan det blir ännu mer genant.

  – Ta bort solcellsbidraget men betala först ut alla som stått i kön och väntat ibland i åratal. Sista ansökningsdag 1 oktober!

  – Sluta skrämma folk. Vi säljer och monterar flest små solanläggningar i Sverige. När Baylans förslag las blev egen el-människorna rakt upp o ner rädda. Skatt på egenkonsumerad solel??? Förvirringen blev inte bättre av att man på departement pratade om att man skulle betala skatt på ”exporterad överskottsel”. Isåfall skulle ju alla vattenkraftverk och kärnkraftverk stängas imorgon. (Ingen betalar energiskatt på producerad el, bara på konsumerad.) Det är jobbigt nog att slåss mot myter och lögner från den privata marknaden som försöker rädda fossil- och kärnkraft mot hotet från solelen. Att behöva ha en regering som sprider ännu mer förvirring och där man som solcellsaktör får förklara för människor att politikerna inte vet vad de säger, är faktiskt rätt pinsamt.

  – Sluta krångla. Låt människor flytta sin el om de vill det. Solcellernas el på fritidshuset flyttas till lägenheten i stan. Kommunens idrottshalls solceller gör el som kan flyttas till gamla kulturhuset. Flytt av el man producerar själv är energisparande, det är dessutom något elnätsägarna tjänar på. Det är bara storproducenterna som hatar tanken på oberoende lokala elproducenter.

  – Sluta vara så efter. Den nya lagen om skattereduktion för exporterad el är tekniskt övertrumfad av de nya batterilösningarna som innebär att man faktiskt kan lagligt skattefuska och köpa billig nattel och sälja som dyr solel med 60 öre i skattereduktion på dagen. Gör om, gör rätt och ge rätt till alla att utan ersättning få skapa el, flytta el, lagra el och hämta el från det gemensamma elnätet. Det enda ni skyddar med ert köp/sälj system är energikartellerna. Låt det smarta elnätet bli på riktigt genom att ta elmakten ifrån jättarna.

  – Solelen kommer tillsammans med vind och vågor enkelt stå för hälften av landets el. Idag är ni, MP och S i regeringen bromsklossen som hindrar solcellsrevolutionen att blomma i Sverige. Ni väljer nu sida i en energiförändring som kommer förändra alla affärsmodeller och investeringar i generationer framåt.

  Idag är ni storbolagens riddare.

  Var det det ni ville bli valda till?

  Johan Ehrenberg, ETC / Egen El

  ___

  Läs tidigare inlägg på SMB debatt:
  Solelkommissionen: ”Solel behöver inte mer investeringsstöd”
  Lise Nordin (MP) & Åsa Westlund (S): ”Låt Sverige bli en del av solrevolutionen”
  Rickard Nordin (C): ”Sex tips om hur solenergin ska kunna öka”
  Svensk Solenergi: ”Positivt med strategi för solel”
  Greenpeace: ”Vi vill se 500 000 soltak i Sverige till 2020!”

   

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har våra utgifter helt täckts av oss skribenter. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.

   SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har våra utgifter helt täckts av oss skribenter. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

   Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

   Läs vad vi vill göra