Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
(Tryck ENTER för fler alternativ)
Sökförslag:
  Stäng

  Johan Hultberg, Moderaterna: ”Marint skräp – ett växande miljöhot”

  Foto: Emelie Helldén

  Regeringen bör stärka stödet till de kommuner som drabbas värst, det skriver Moderaternas miljöpolitiske talesperson.

  Förekomsten av marint skräp är ett stort, växande och allvarligt problem. Bara i Nordsjön beräknas hela 20 000 ton skräp dumpas årligen. Den absolut största andelen av detta skräp utgörs av plastavfall. Material som naturen inte klarar av att omhänderta. I stället bryts plasten bara ner i mindre och mindre delar till dess att plasten till slut brutits ned till mikropartiklar.

  Mikropartiklarna är små men orsakar gigantiska problem. I vattnet fungerar mikroplasterna som magneter för bakterier och miljögifter. Mikroplasterna äts sedan av till exempel plankton och förs därmed in i näringskedjan och stör de marina ekosystemen. Vi människor påverkas givetvis också när vi sedan konsumerar fisk och skaldjur.

  Mot denna bakgrund är det glädjande att regeringen gett Naturvårdsverket i uppdrag att utreda hur källor till mikroplast i havet kan åtgärdas. Uppdraget tillkom efter det att riksdagen i våras gjorde ett tillkännagivande till regeringen om att stärka arbetet för att minska förekomsten av marint skärp och mikroplaster i våra vattenområden. Vi moderater kommer fortsatt driva på för en kraftfull havsmiljöpolitik.

  Just nu undersöker Kemikalieinspektionen hur mikroplaster i kosmetiska produkter kan begränsas med nationella åtgärder. Det är bra att dessa möjligheter undersöks men det är troligen bättre och mer kraftfullt med en skärpt EU-lagstiftning. Samtidigt måste berörda branscher och företag ta ett större frivilligt ansvar. Många företag har redan slutat att använda mikroplaster i till exempel sina hudvårdsprodukter men jag uppmanar alla berörda företag att gå före skärpt lagstiftning genom att påskynda utfasningen av mikroplaster. En snabb väg framåt är genom branschöverenskommelser.

  Den största mängden marint skräp blir kvar i haven där det flyter omkring eller sjunker till botten. Likväl är det dock mycket stora mängder skräp som flyter i land. I Sverige är särskilt Bohuskusten drabbad. Detta orsakar stora kostnader för berörda kommuner och är naturligtvis ett stort problem för såväl boende som det lokala näringslivet.

  Att ta hand om det marina skräpet är i dag ett kommunalt ansvar. Det är dock inte rimligt att det ensamt är skattebetalarna i Strömstad, Tanum, Lysekil och i de andra hårt drabbade kommunerna som ensamt får stå för notan för att ta hand om skräp som kommer till Sverige med hjälp av havsströmmarna. Regeringen bör stärka stödet till berörda kommuner och inte minst driva på inom EU för att söka en solidarisk finansieringslösning inom unionen.

  Hav och land hänger ihop. Det mesta av det marina skräpet kommer inte från fartyg eller från människor som vistas i skärgården utan genereras av verksamheter på land. Det bästa och främsta sättet att minska och förebygga problemen med marint skräp är därför att förebygga nedskräpningen på land och att skapa bättre fungerade avfallssystem. Därför är EU-kommissionens nya paket om cirkulär ekonomi, som ska presenteras under hösten, angeläget och det är viktigt att Sverige är en aktiv part i diskussionerna om förslagets utformning och driver på för att det marina skräpet inte ska glömmas bort i arbetet med paketets utformning.

  Problemet med marint skräp och mikroplaster är ett mycket allvarligt miljöhot. Nu krävs krafttag såväl lokalt och regionalt som nationellt och internationellt.

  Johan Hultberg (M)
  Miljöpolitisk talesperson

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har våra utgifter helt täckts av oss skribenter. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.

   SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har våra utgifter helt täckts av oss skribenter. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

   Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

   Läs vad vi vill göra