Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng

  Klimatfronten: ”Fossilgas är inte, och kommer aldrig kunna vara, ett övergångsbränsle”

  ”Det är bråda dagar för mänskligheten. Men det är också bråda dagar för fossilgasindustrin”, skriver Klimatfronten i Malmö.

  Under täckmantel av att vara ett så kallat ‘övergångsbränsle’ i omställningen mot förnybara energikällor så har deras aktörer flyttat fram sina positioner över hela världen, inte minst i Sverige. Medan kol och olja i någon mån har börjat ifrågasättas sker utbyggnaden för fossilgas, eller naturgas som det också kallas, på bred front och till stor del i tysthet. I Göteborg planeras en importterminal för flytande naturgas (LNG), och för två veckor sedan togs de första spadtagen för en liknande bunkeranläggning i Ystad.

  Två pipelines är under konstruktion i Östersjön, Baltic Pipe från Danmark till Polen och Nordstream 2 från Ryssland till Tyskland. Förra veckan höll svenska gaslobbyn sina årliga gasdagar i Båstad, och i dagarna hålls konferensen Regatec 2019 i Malmö i ett försök att framställa gasindustrin som bidragande till den hållbara omställningen, när sanningen är att den låser in oss i fortsatt användning av fossila bränslen.

  Klimatkrisen framställs ofta som en extremt komplex fråga. Inte sällan nämns den i samma andetag som andra planetära gränser och diskussionen övergår ofta i en spretig debatt om vilken av alla tusentals åtgärder som är mest effektiv och hur samhällets alla sektorer ska anpassa sig. Viktiga diskussioner att ha naturligtvis, men svaret på klimatfrågan i sig är egentligen väldigt simpel: vi måste sluta utvinna fossila bränslen ur jordskorpan.

  Denna insikt är själva kärnan, den måste komma i första hand och de åtgärder som krävs för att ställa om samhället får anpassa sig därefter. Med den insikten på plats följer andra, exempelvis att världens mäktigaste industri, fossilindustrin, måste avvecklas helt och fullt. Den har ingen framtid, branschen måste upplösas och ersättas av sant förnybara energikällor; inte under några omständigheter är den en del av lösningen. Tvärtom är det enda rationella för fossilföretag vars investeringar är låsta i kol, olja och gas att aktivt motarbeta effektiva klimatförslag för att skydda sina tillgångar.

  Gasindustrin målar gärna upp visioner om fossilfrihet och är inte sena med att berätta om sina symboliska biogasprojekt – samtidigt har de låtit skicka över 1000 lobbyister till EU-parlamentets korridorer för att försäkra sig om finansiering till storskalig utvinning och transport av fossilgas.1 De drar sig inte för att teckna avtal med länder med uruselt track-record vad gäller mänskliga rättigheter – Azerbajdzjan, Algeriet och Ryssland för att nämna några exempel. Gasföretagen må lyfta fram biogas i sin marknadsföring, men bygger i grunden på fortsatt expansion och användning av fossilgas.

  Biogas utvinns varken i Kaspiska Havet eller Nordsjön utan framställs lokalt i relativt liten skala. Svenska Bioenergiföreningen har själva tagit ställning mot fossilgasterminalen i Göteborg och varnar för att den ökade tillgången riskerar slå ut biogas och biobränslen och låsa fast Sverige i en långsiktig användning av fossil gas.

  Energimyndigheten har underkänt möjligheten att fylla den massiva utbyggnaden av rörledningar och terminaler med biogas.

  Fossilgas är inte, och kommer aldrig kunna vara, ett övergångsbränsle. Visst är koldioxidutsläppen från fossilgas något lägre än från olja och kol vid förbränning, men räknas hela kedjan in och det metan som ofrånkomligen läcker ut vid utvinning och transport så är den totala klimatpåverkan minst lika stor, om inte större. Metan stannar kvar kortare tid i atmosfären men är under den tiden en mångfaldigt mer kraftfull växthusgas.

  Vi har inte tid att använda fossilgas som ett ‘övergångsbränsle’ eftersom det är nu, inom de kommande tjugo åren, som vi tillsammans avgör hur vår gemensamma framtid kommer att se ut. Gör vi inte det riskerar vi att överstiga allvarliga tipping points där jordens egna geologiska och hydrologiska processer kan eskalera den globala uppvärmningen till 4-5 graders medeltemperaturhöjning och slutet på den mänskliga civilisationen som vi känner den.

  Att fossilgasexpansionen i Sverige och Europa har gått under radarn så länge är allvarligt, inte minst med ett EU-val på ingång. EU har enorm påverkan på det här området och lägger fortfarande hundratals miljarder på egna subventioner till kol och gas. Har du chansen att rösta på ett parti som står upp mot gas- och fossillobbyn, ta den. Det är dags att få upp ögonen för de storföretag som profiterar på klimatkrisen och sätter sina vinster före allas vår rätt till ett hållbart klimat.

  Klimatfronten i Malmö

  Sigrid Magnusdotter
  Alice Gredeby
  Thea Cronvall
  Gabriel Malmer
  Jens Hylander

   


  Sedan starten 2010 har Supermiljöbloggens utgifter helt täckts av oss skribenter. Nu vill vi utveckla hemsidan och vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Swisha en slant till 123 270 12 33 för att stötta vårt arbete.

  >>Läs mer om vad vi vill göra här

  Hej SMB-läsare!
  Vill du hjälpa oss nå 10 000 följare på instagram?

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.

   Hej SMB-läsare!
   Vill du hjälpa oss nå 10 000 följare på instagram?

   SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

   Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

   Läs vad vi vill göra