Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
(Tryck ENTER för fler alternativ)
Sökförslag:
  Stäng

  Miljöpartiet: ”Mer än tomma ord krävs för att bekämpa antibiotikaresistens”

  Foto: Miljöpartiet

  Under sina åtta år vid regeringsmakten åstadkom Centerpartiet ytterst lite för att motverka den allvarliga situationen med antibiotikaresistens. Det skriver Miljöpartiets Stina Bergström, miljöpolitisk talesperson, Emma Nohrén, landsbygdspolitisk talesperson och Max Andersson, EU-parlamentariker.

  Det är välkommet att Centerpartiet vill bidra till arbetet för att komma till rätta med det mycket allvarliga problemet med antibiotikaresistens (SMB debatt 20/8). Miljöpartiet och vår regeringspartner Socialdemokraterna delar i allra högsta grad Centerpartiets åsikt att antibiotikaresistensen är en av vår tids stora ödesfrågor, och det är därför som vi bjudit in allianspartierna till överläggningar för att nå en bred överenskommelse.

  Det är dock en sak att, som Centerpartiet, föra en hög svansföring i frågan utåt, och en helt annat att genomföra konkreta åtgärder. Under sina åtta år vid regeringsmakten åstadkom Centerpartiet ytterst lite för att motverka den nu mycket allvarliga situationen med antibiotikaresistens. Inte heller kring djurskyddet, som hänger tätt samman med antibiotikaanvändningen, skedde några förbättringar.

  När EU-parlamentet nyligen röstade om sin syn på de pågående förhandlingarna mellan EU och USA om ett omfattande handelsavtal, TTIP, lyste tyvärr Centerpartiets engagemang i antibiotikafrågan återigen med sin frånvaro. EU och USA präglas av stora skillnader när det gäller antibiotikaanvändning inom livsmedelsproduktionen – USA:s storskaliga användning av antibiotika till friska djur driver på en farlig utveckling mot ökad antibiotikaresistens.

  Det finns berättigade farhågor för att TTIP-avtalet, där livsmedel ingår, riskerar att snedvrida konkurrensen mot svenska bönder om amerikanska produkter, med lägre produktionskostnader som en effekt av den storskaliga antibiotikaanvändningen, tillåts på den europeiska marknaden. Därför verkar Miljöpartiet för att frågan om antibiotikaanvändning skall undantas från regleringssamarbetet i TTIP, just för att inte riskera en utveckling mot större antibiotikaanvändning. Ändringsförslaget stöddes av såväl vår regeringspartner Socialdemokraterna som exempelvis Vänsterpartiet och Feministiskt initiativ, men Centerpartiets Fredrick Federley röstade konsekvent emot såväl detta som liknande förslag.

  Först i samband med en artikel i tidningen Land Lantbruk som belyser risker med TTIP ur antibiotikasynpunkt vaknar Fredrick Federley och ställer en fråga till EU-kommissionen – bara dagar efter att han själv röstat för just det han nu oroar sig för.

  Till skillnad från Centerpartiet verkar Miljöpartiet för att omsätta vår syn på antibiotikafrågan i praktisk politik. Förutom att arbeta för en förstärkt djurskyddslagstiftning och efterlevnad av densamma inom EU, arbetar Miljöpartiet för att förstärka djurskyddslagen i Sverige. Vi fokuserar särskilt på att förbättra djurens möjlighet till naturligt beteende. På det globala planet har regeringen varit pådrivande i arbetet för att få igenom den globala plan för antibiotikaresistens som WHO nyligen antog.

  Det är som sagt välkommet att Centerpartiet vill bidra i arbetet mot antibiotikaresistens. Den här gången hoppas vi dock att man menar allvar.

  Stina Bergström (MP), miljöpolitisk talesperson
  Emma Nohrén (MP), landsbygdspolitisk talesperson
  Max Andersson (MP), EU-parlamentariker

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har våra utgifter helt täckts av oss skribenter. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.

   SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har våra utgifter helt täckts av oss skribenter. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

   Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

   Läs vad vi vill göra