Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng

  ”Nu krävs en ambitiösare, mer innovativ och sammanhängande klimatpolitik”

  Foto: Världsnaturfonden

  Vi efterlyser en svensk klimatlag där Sverige åtar sig att gå mot nettonollutsläpp och 100 procent förnybar energi på naturens villkor, skriver Håkan Wirtén och Stefan Henningsson från Världsnaturfonden.

  Om vi ska klara oss under två graders global uppvärmning krävs nollutsläpp från fossila bränslen lagom till att dagens 20-åringar går i pension, enligt FN:s klimatpanel IPCC. Vi måste börja minska utsläppen nu annars rinner tiden ut långt tidigare. De flesta klimatinnovationer som kan göra jobbet är verklighet redan i dag.

  Sverige är ett av världens bästa länder på att ta fram innovationer, men vi lyckas inte skapa tillräckliga förutsättningar för att få dem kommersialiserade. 2015 måste vi lägga grunden för en ambitiösare, mer innovativ och mer sammanhängande klimatpolitik som kombinerar stark solidaritet till de som drabbas och samtidigt skapar fler jobb och nya affärsmöjligheter på den globala marknaden.

  WWF efterlyser en svensk klimatlag där Sverige åtar sig att gå mot nettonollutsläpp och 100 procent förnybar energi på naturens villkor så snabbt som det är möjligt.

  Steg för steg måste vi storsatsa på att ställa om Sveriges transporter, industri och bostäder. I till exempel utredningen Fossilfrihet på väg finns ett färdigt åtgärdspaket klart att genomföra.

  Den ekonomiska avkastningen för omställning är god om man har en långsiktig placeringshorisont. De stora globala subventionerna, motsvarande 2,5 procent av världens BNP enligt Internationella Valutafonden (IMF), går i dag till kol, olja och gas som även får investerarnas fortsatta uppbackning, bland annat genom cirka 370 miljarder av svenskt sparkapital.

  Resurser måste styras i riktning mot att lösa klimatkrisen snarare än att förvärra den. Regeringen bör besluta om att ställa krav på koldioxidredovisning för alla banker, fond- och försäkringsbolag i Sverige så att kunderna kan ta aktiva beslut.

  Sverige måste kräva ett lågt utsläppstak för att projekt ska kunna förtjäna stöd i form av statliga exportkrediter eller utlåning genom utvecklingsbankerna. Nio av tio svenskar vill inte att de statliga pensionspengarna ska bidra till den globala uppvärmningen om avkastningen blir lika bra med mer hållbara investeringar.

  Riksdagens pensionsgrupp måste ge AP-fonderna ett tydligt uppdrag att omgående avveckla sina innehav i kolbolag och att klimatsäkra hela det svenska pensionskapitalet.

  Förutom utsläppen från fossil energi måste vi minimera andra växthusgasutsläpp. En halvering av vår köttkonsumtion, val av bättre kött och minskat matsvinn är några åtgärder.

  Regeringen bör ta fram en övergripande nationell livsmedelsstrategi som hjälper oss att göra kloka matval och får människor att inse fördelarna med att äta mer vegetariskt.

  Regeringen måste även stå fast vid att anslå en extra miljard för biologisk mångfald som ett viktigt steg i rätt riktning om Sveriges miljömål ska nås.

  2015 måste vi lägga grunden för en ambitiösare, mer innovativ och sammanhängande klimatpolitik som baseras på den senaste vetenskapliga forskningen. Vi behöver skapa jobb och växande företag för morgondagens lösningar som redan finns men inte efterfrågas eller får tillräckliga investeringar.

  Håkan Wirtén, generalsekreterare Världsnaturfonden WWF
  Stefan Henningsson, klimatexpert Världsnaturfonden WWF

  Hej SMB-läsare!
  Vill du hjälpa oss nå 10 000 följare på instagram?

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.

   Hej SMB-läsare!
   Vill du hjälpa oss nå 10 000 följare på instagram?

   SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

   Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

   Läs vad vi vill göra