Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
(Tryck ENTER för fler alternativ)
Sökförslag:
  Stäng

  REPLIK: ”Under de borgerliga regeringsåren var investeringarna för att klara miljö- och klimatmål kraftigt underfinansierade”

  Foto: Peter Haas

  Vi kan förstå att Kristina Yngwe (C) i sin debattartikel gärna vill påskina att pengar inte är viktigt i miljöarbetet. Hon kommer troligen i sitt partis budgetmotion att tvingas argumentera för kraftiga nedskärningar i miljöbudgeten. I förra årets budgetmotion föreslog Centern en nedskärning av miljöbudgeten med nästan två miljarder.

  Under de borgerliga regeringsåren var investeringarna för att klara miljö- och klimatmål kraftigt underfinansierade. I det borgerliga Sverige gick stora skattesänkningar före investeringar i välfärd, skola och miljö.

  Resultatet blev att vi inte kom närmare målet att klara de 16 miljömål som riksdagen beslutat om.

  Vi förstår att Kristina Yngwe måste ta till stora ord när hon hörde Stefan Löfvens tredje regeringsförklaring, då miljö- och klimat har en så central roll i regeringens politiska inriktning.

  Det står i stor kontrast till att Fredrik Reinfeldt som under sina åtta regeringsförklaringar aldrig ens nämnde ordet miljömål en enda gång. Nu har vi för tredje gången hört statsminister Stefan Löfven markera att inriktning är att miljömålen ska nås. Det är ett samhällsbygge för att skynda på omställningen till ett mer hållbart samhälle och att på allvar arbeta med nå miljömålen.

  I budgeten för nästa år föreslår regeringen historiskt stora investeringar i åtgärder för att minska vår klimatpåverkan. Det handlar om investeringar i klimatarbetet, fossilfria resor och förnybar energi på 12,9 miljarder kronor för perioden 2017-2020.

  Sammantaget kommer regeringens budget för 2017 att innehålla den största miljöbudgeten någonsin, 73 procent större än under den moderatledda regeringen.

  Vår politik är att genom investeringar i en bättre miljö skapa jobb och framtidsmöjligheter, så utvecklar vi den svenska modellen. Moderaternas skattesänkningar riskerar att avveckla den.

  Regeringen har genom klimatklivet bara under 2016 investerat i 367 klimatsmarta åtgärder. Det gäller laddstolpar för elbilar, biogasanläggningar och andra klimatsmarta satsningar. Intresset har varit mycket stort och därför förstärks medlen nu i nästa års budgetförslag för att möta upp det intresse som visats. Men Kristina Yngwe hade nollat den budgetposten i sitt förslag för 2016. Hur ska hon göra nu? När hennes partikamrater runt om i landet pratat sig varma för lokala projekt. Vad kommer de att tycka om partiets politik centralt om Centern återigen vill avveckla de lokala klimatinvesteringarna?   

  Regeringen har också kraftigt ökat anslaget för att köpa in och skapa nya naturreservat och nationalparker. Centern ville i budgeten för 2016 kraftigt dra ner på detta. Nu finns en ambitiös plan klar för att skydda värdefull natur på många håll i landet. Vilka områden i den planen är det som Centern inte vill skydda? Hur blir det t.ex. med Bästeträsk på Gotland eller utökningen av Tivedens nationalpark, eller skyddet av det unika brandområdet i Västmanland?

  Sverige har med den nya rödgröna regeringen tagit en unik roll i det internationella klimatarbetet. Genom att vara den största givaren per capita till den Gröna Fonden som i FN:s regi ska stödja klimatåtgärder i utvecklingsländer. Centern hade i sin skuggbudget för 2016 i det tysta sparat in 500 miljoner på stödet till Gröna fonden. Hur blir det med det i årets budgetmotion, Kristina Yngwe?

  Matilda Ernkrans (S) ordf. Miljö- och jordbruksutskottet    

  Stina Bergström (MP) riksdagsledamot och miljöpolitisk talesperson

  matilda-ernkransStina Bergstršm 0195

   

   

   

   

   

   

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har våra utgifter helt täckts av oss skribenter. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.

   SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har våra utgifter helt täckts av oss skribenter. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

   Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

   Läs vad vi vill göra