Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
(Tryck ENTER för fler alternativ)
Sökförslag:
  Stäng

  Rickard Nordin (C): ”Sex tips om hur solenergin ska kunna öka”

  Foto: Centerpartiet

  Förutsättningarna för mikroproducerad el måste förbättras, skriver Centerpartiets energipolitiska talesperson.

  Regeringens förslag för mer egenproducerad el är slag i luften och ett hån mot alla som står redo att investera i solceller. Det behövs inte mer pengar till investeringsstöd – vad som krävs är ökade incitament och minskat krångel för mikroproducenter av förnybar el.

  Miljöpartiet har svårt att leva upp till sitt namn när det kommer till att leverera politik för mer förnybart. Under året har vi sett regeringen presentera förslag på energiskatt för sol- och vindel för egen produktion. ROT-avdraget som med fördel kan användas för installation av solceller begränsas. Skatten på förnybara drivmedel har höjts. Listan kan göras längre.

  Precis som Solelkommissionen skriver (SMB debatt 24/8) kan detta inte vägas upp genom mer stöd för investeringar i solceller. Det krävs andra åtgärder. De åtgärderna lyser med sin frånvaro i den artikel regeringspartierna replikerade med (SMB debatt 27/8).

  Vi håller dock med regeringen på en punkt – det finns stora möjligheter för solelen att växa i Sverige. Tyvärr verkar Miljöpartiet och Socialdemokraterna göra allt för att reducera den potentialen.

  Fina mål hjälper ingen och den skattereduktion man slår sig för bröstet för var Centerpartiets förslag och genomfördes i Alliansens budget. De förslag som lanseras från Lise Nordin och Åsa Westlund handlar om mer statistik och en översikt om hur andra länder gör. Det blir det inga solpaneler byggda med.

  I stället bjuder vi från Centerpartiet på sex tips om hur solenergin ska kunna öka – sex tips som gör verklig skillnad omgående och som bygger vidare på den ökning som faktiskt sker. Det handlar om mindre regelkrångel och fler morötter att investera.

  • Skrota förslaget om sänkt effektgräns för skatt på sol-, vind- och vågkraft för egen användning. Regeringen skyller på Norge och EU. Förslaget om skatt på förnybart är dock resultatet av en dålig förhandling med Norge, detta bör omförhandlas.
  • Slopa momsplikten. Om du säljer överskottsel är den ersättning du får från elhandelsföretaget och elnätsföretaget momspliktig och du måste därför vara momsregistrerad. Momsplikten utgör ett krångligt hinder för den som producerar sin egen el. Centerpartiet verkar för att minska byråkratiska krångligheter, därför föreslår vi att momsplikten slopas. Dels minskar regelbördan för den enskilda producenten och dels ökar incitamenten ekonomiskt att producera egen el.
  • Ge fler möjlighet att bli mikroproducenter. I dag är det så att om solceller sätts upp på exempelvis en bostadsrättsförening är det enbart föreningen som kan göra skatteavdrag för det elöverskott som levereras ut på nätet. Vi vill möjliggöra för enskilda boenden i till exempel bostadsrättsföreningar att bli mikroproducenter. På samma sätt tycker vi att det ska bli möjligt att köpa andelar i mikroproduktion av el även om du själv inte bor på en gård där vindsnurran eller solcellerna är belagda.
  • Beskattning ska utgå per anläggning och inte per juridisk person. Vägrar regeringen att skrota solskatten, måste de åtminstone omgående förändra förslaget om att beskattning utgår per juridisk person istället för per anläggning. Det är ett förslag som kraftigt hämmar utvecklingen av solel för fastighetsägare och företag.
  • Snabbare återbetalning. I dag sköts skattereduktionen via deklarationsprocessen en gång per år. Vi vill istället att ersättningen för levererat överskott ska ske snabbare, precis som det gör för RUT- och ROT-avdragen. Det ger en tydligare koppling mellan produktion och användning för den enskilda mikroproducenten.
  • Satsa på energilagring. En viktig del i framtidens smarta energisystem blir att kunna lagra el för användning vid senare tillfälle. Centerpartiet vill stärka satsningar på forskning, utveckling och innovation för energilagring och smarta elnät.

  Detta är exempel på närodlad politik för mer närproducerad el. Vi presenterar konkreta förslag som till skillnad från regeringens luftslottspolitik leder till mer förnybar el producerad av alla de personer och företag som vill bli lite mer oberoende av de stora energibolagen.

  Rickard Nordin, energipolitisk talesperson för Centerpartiet

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har våra utgifter helt täckts av oss skribenter. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.

   SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har våra utgifter helt täckts av oss skribenter. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

   Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

   Läs vad vi vill göra