Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
(Tryck ENTER för fler alternativ)
Sökförslag:
  Stäng

  Rickard Nordin (C): Svårt att begripa Miljöpartiets solskatt

  Foto: Pressbild

  ”Att undanta solenergi från straffbeskattning är värt att kämpa för. Vi tycker också att det finns alla skäl i världen att uppmuntra och stimulera en ännu snabbare tillväxt av solpaneler runt omkring i landet.” Det skriver Centerpartiets energipolitiska talesperson.

  I Sverige är energiproduktion via solpaneler fortfarande förhållandevis ovanligt. Samtidigt finns det goda förutsättningar för framtiden – inte minst då investeringskostnaden är låg.

  Enligt Deutsche Banks analys så har prisutvecklingen senaste sex åren inneburit att solpaneler blivit upp till 80 procent billigare. Det innebär att solenergi har en kostnadsbild i paritet med kolkraft.

  Den ekonomiska motivationen att satsa på solenergi blir helt enkelt högre ju mer priserna pressas och enligt Deutsche Bank finns det fortsatt utrymme för ytterligare innovationer som sänker kostnaderna.

   

  De lägre priserna har också satt avtryck på den svenska solenergimarknaden.

  År 2006 var det en ovanlig avvikelse att satsa på den sortens energiproduktion. Där och då var den installerade effekten av solceller i Sverige 4,85 megawatt. I dag, tio år senare, är samma siffra 79,40 megawatt. Även om den totala installerade kapaciteten fortfarande är relativt låg så utgör det en ökning på en bit över 1 500 procent på bara tio år. Lägre priser har alltså öppnat dörrar för mer investeringar och större produktion av grön energi.

  Det är någonting vi i Sverige borde välkomna, uppmuntra och utveckla ytterligare. Dessvärre sker det rakt motsatta. I samma stund som Miljöpartiet släpptes in i regeringskansliet så öppnades dörren för ”solskatt” och den införs nu till sommaren. Det är givetvis mycket olyckligt och riskerar att kraftigt dämpa utvecklingen i en snabbväxande grön energiomställning.

  Miljöpartiet har med stort engagemang försökt göra gällande att EU:s statsstödsregler tvingat Sverige till detta. Det är ett mycket svagt försvar, då man samtidigt har utrett och tittat på lösningar för att ge energiskattelättnader för serverhallar. Detsamma borde rimligtvis gå att göra för solenergin. Sanningen är snarare att regeringen inte ens försökt rädda solenergin från en hämmande skattepålaga som gör smutsigare energikällor mer attraktiva att investera i.

  Centerpartiet tycker precis tvärtom. Att undanta solenergi från straffbeskattning är värt att kämpa för. Vi tycker också att det finns alla skäl i världen att uppmuntra och stimulera en ännu snabbare tillväxt av solpaneler runt omkring i landet.

  Därför har vi, utöver ett tydligt nej till skatt på egenproducerad solel, bland annat föreslagit:

  • Slopad momsplikt för mikroproducenter av el. Om du säljer överskottsel är den ersättning du får från elhandelsföretaget och elnätsföretaget momspliktig och du måste därför vara momsregistrerad. Momsplikten utgör ett krångligt hinder för den som producerar sin egen el.
  • Ge fler möjlighet att bli mikroproducenter. Idag är det så att om solceller sätts upp på en bostadsrättsförening är det enbart föreningen som kan göra skatteavdrag för det elöverskott som levereras ut på nätet. Vi vill möjliggöra för boende i till exempel bostadsrättsföreningar att bli mikroproducenter. På samma sätt tycker vi att det ska bli möjligt att köpa andelar i mikroproduktion av el även om du själv inte bor på en gård där vindsnurran eller solcellerna är belagda.
  • Beskattning ska utgå per anläggning och inte per juridisk person. Vägrar regeringen att skrota solskatten, måste de åtminstone omgående förändra förslaget om att beskattning utgår per juridisk person istället för per anläggning. Det är ett förslag som kraftigt hämmar utvecklingen av solel för fastighetsägare och företag.
  • Snabbare återbetalning. Idag sköts skattereduktionen via deklarationsprocessen en gång per år. Vi vill istället att ersättningen för levererat överskott ska ske snabbare, precis som det gör för RUT- och ROT-avdragen. Det ger en tydligare koppling mellan produktion och användning för den enskilda mikroproducenten.
  • Satsa på energilagring. En viktig del i framtidens smarta energisystem blir att kunna lagra el för användning vid senare tillfälle. Centerpartiet vill stärka satsningar på forskning, utveckling och innovation för energilagring och smarta elnät. Därför satsar vi 350 miljoner kronor under mandatperioden för detta ändamål.

  Det är en grön politik där miljövänliga initiativ belönas och uppmuntras istället för att straffas ekonomiskt.

  Rickard Nordin, energipolitisk talesperson, Centerpartiet

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har våra utgifter helt täckts av oss skribenter. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.

   SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har våra utgifter helt täckts av oss skribenter. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

   Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

   Läs vad vi vill göra