Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
(Tryck ENTER för fler alternativ)
Sökförslag:
  Stäng

  Sara F, klass 8D, Oxievångsskolan: ”Dags att börja kampen mot nedskräpning!”

  Foto: Privat

  Vi har ett ansvar att sluta förstöra vår natur, menar en av eleverna på Oxievångsskolan i Malmö. 

  Nedskräpning är en ond cirkel som kommer kräva väldigt lång tid att lösa! I dag har vi stora problem med att samhället har fula, otrygga och farliga platser, tack vare nedskräpningen. Pengar, tid och energi läggs ned på något som vi egentligen inte behöver satsa på ifall vi får slut på nedskräpningen. Skräp är fult, farligt, olagligt och dessutom så dödar det djur! Skräp tar lång tid på sig att försvinna, miljön skriker efter hjälp och vi har ett ansvar, ett ansvar att sluta förstöra vår natur!

  Tänk på alla djur som får sota för våra handlingar, det jag talar om är naturligtvis nedskräpning!

  Skräp är oerhört farligt för både djur, natur och människor. Man kan tycka att nedskräpning inte är så farligt, men det är det! Dålig miljö är dåligt för människorna, men ännu sämre för djuren. Tänk på alla fåglar som har deras magar fulla av plast eller fiskarna som dör av att de åt plasten för att vi har varit för lata för att slänga skräp på marken istället för soptunnan. Fiskar äter plasten som sedan leder att det hamnar i vår näringskedja och vi drabbas. Men inte bara de, dessutom så blir fiskarnas magsäckar fulla av plast och de kan inte äta så detta leder till att de dör. Giftiga ämnen i skräp är inte heller så ovanligt. Många skräpföremål har även en otroligt lång nedbrytningstid. Plasten brukar ta flera tusen år på sig att brytas ner i naturen. Så chansen att ett djur får i sig det är större medans barn kan skada sig på glasbitar och skada knäna!

  Vi är lata men vi kan inte låta andra lida av det. Nedskräpning är något farligare än vad vi tror och det blir bara värre i framtiden. För vem vill inte ha en fin miljö med glada kossor och behagliga gator?

  377 miljoner kronor kostar nedskräpningen landets skattebetalare varje år, visar en undersökning genomförd av HSR (Håll Sverige Rent). Så mycket pengar på bara lathet. Än igen så får andra lida av andras handlingar. Med dessa 377 miljonerna hade vi kunnat satsa på mer ekologisk mat i skolorna, bättre välfärd eller varför inte årslön till 1 405 grundskolelärare?

  På kommunens mark ansvarar kommunen för upplockningen av skräp, medans fastighetsägarna och markägarna tar hand om deras områden. Allt detta leder förstås till mer pengar och mer energi. Vi kan undvika detta i framtiden, och för att kunna lyckas så måste vi sluta med nedskräpning omedelbart.

  Desto fortare vi slutar att skräpa ned desto finare och rikare samhälle får vi. Allt hänger på oss det är vår val!

  Nedskräpning ökar i landets kommuner. Enligt SIFO-mätningar som är genomförda av Håll Sverige Rent uppfattar att nedskräpning ökar i våra samhällen. Många individer tycker att det är okej att slänga skräp på en redan nedskräpad plats. Skräpmängderna ökar på platsen och det kan leda till att risken för skadegörelse ökar. Det blir svårare för platsen att bli som den var förut, det tar längre tid att plocka upp skräpet. Platsen uppfattas därför som otrygg. Det blir både fult och kräver större arbete för kommunen, som betyder mer tid och pengar. Ännu igen satsar vi mer pengar, tid och energi på bara ren slöhet!

  Många människor tycker att det inte finns tillräckligt med soptunnor, så därför har de det som en ursäkt. Det finns faktiskt inte många soptunnor. Jag tycker att ifall vi vill ha minskad nedskräpning så måste vi sätta dit nya och fler soptunnor.

  Dessutom så tycker de att det är lättare att bara slänga på gatan eller där man befinner sig, för att man inte orkar bära på det och leta efter en soptunna. Soptunnor brukar oftast vara långt borta ifrån var man är någonstans. Men det många människor inte tänker på är att det är ett brott. Bryta mot lagen gör man när man skräpar ned. Allt från möbler till tuggummi i naturen eller på gatan är olagligt. Slöheten kan orsaka att du får böter för 800 kronor eller varför inte 1 års fängelse? Vill du verkligen riskera så mycket för bara en ölburk?

  Människorna i samhället måste förstå att nedskräpning är tecken på dålig uppfostran, fult och dessutom olagligt! Efter allt borde man inte skylla på få soptunnor utan individerna. Det är ju vi som smutsar ned miljön, inget annat!

  Det som händer i samhället nu är inte acceptabelt. En person är en skillnad, men tillsammans kan vi göra en enorm förändring. Nedskräpning kommer ta lång tid att utrota men det behöver inte bli längre. Börjar vi alla i dag blir vi snabbare av med detta negativa kretslopp!

  Sara F, 8D, Oxievångsskolan

  ____

  Läs mer om elevernas arbete mot nedskräpning här, här och här. Missa inte heller intervjun som två av eleverna gjort med en av Supermiljöbloggens skribenter, som finns att läsa här.

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har våra utgifter helt täckts av oss skribenter. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.

   SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har våra utgifter helt täckts av oss skribenter. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

   Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

   Läs vad vi vill göra