Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
(Tryck ENTER för fler alternativ)
Sökförslag:
  Stäng

  Svensk Solenergi: ”Positivt med strategi för solel”

  Foto: Svensk Solenergi

  Sverige behöver genomtänkta långsiktiga förutsättningar som inte förändras varje gång det är val, det skriver Jan-Olof Dalenbäck, sekreterare på branschföreningen Svensk Solenergi.

  Vi tycker det är positivt att regeringen har gett i uppdrag till Energimyndigheten att ta fram ett förslag till strategi för ökad användning av solel i anslutning till de 450 miljoner för stöd till solceller 2016-2018 som aviserades i vårbudgeten.

  Det är mycket positivt att en svensk regering börjar prata om en strategi för solenergi i Sverige, den uppmaningen fanns i Förnybarhetsdirektivet 2008 och det har varit Svensk Solenergis främsta krav sedan 2009 (se till exempel vår debattartikel: Det behövs en plan!).

  Det är också positivt att uppdraget går till Energimyndigheten, men den borde få ett uppdrag att ta ett helhetsgrepp på solel och solvärme då det finns så många aspekter som berör båda, exempelvis byggregler där Boverket precis har presenterat ett dåligt underbyggt förslag till svensk tillämpning av nära-nollenergibyggnader. Sedan finns det mycket erfarenheter från det tidigare solvärmestödet som man bör ta till sig, såväl positiva om hur man kan utforma och handlägga stöd, som negativa om hur man inte ska fasa ut stöd. I anslutning har den förra regeringen infört en nationell certifiering av såväl solel- som solvärmeinstallatörer som sedan flera år fortfarande hänger i luften. Det är dags att den används på ett genomtänkt sätt.

  På kort sikt kommer det att ha stor betydelse för branschen om och hur man fördelar ytterligare 450 miljoner i stöd till solcellsanläggningar, speciellt som finansdepartementet hittills fått bestämma det mesta om framtiden för den el som genereras i anläggningarna.

  Samtidigt som vi är positiva hoppas vi såväl regeringen som Energimyndigheten inser hur viktigt det är att vi får vara med och diskutera investeringsstödet och hur det kan användas som en början på en mer långsiktig strategi. 

  En positiv utveckling av den svenska solenergibranschen är en förutsättning för att politikerna och allmänheten ska få den utveckling de vill se och genom våra medlemskap i de europeiska branschorganisationerna har vi erfarenhet från hur branscherna drabbats av allt för vanligt förekommande ”burst and bust”-politik i övriga länder.

  Det senaste i en lång rad dåliga exempel är de kraftigt försämrade förutsättningarna i Storbritannien. Så vill vi inte ha det i Sverige. Vi behöver ändra ellagar och energiskatt på ett genomtänkt sätt och vi behöver genomtänkta långsiktiga förutsättningar som inte förändras varje gång det är val eller när regeringen och opposition hittar en kompromiss.

  Jan-Olof Dalenbäck, Sekreterare Svensk Solenergi 

  Svensk Solenergi är en branschförening som med drygt ett hundra professionella medlemmar representerar såväl den svenska solenergibranschen som de forskningsinstitutioner som verkar inom solenergiområdet.

  ___

  Läs tidigare inlägg på SMB debatt:
  Solelkommissionen: ”Solel behöver inte mer investeringsstöd”
  Lise Nordin (MP) & Åsa Westlund (S): ”Låt Sverige bli en del av solrevolutionen”
  Rickard Nordin (C): ”Sex tips om hur solenergin ska kunna öka”

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har våra utgifter helt täckts av oss skribenter. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.

   SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har våra utgifter helt täckts av oss skribenter. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

   Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

   Läs vad vi vill göra