Unga delegationsledare: Sverige kan spela avgörande roll
”För att uppnå ett starkt beslut på Loss & Damage är det oerhört viktigt att Åsa Romson lyckas med att bygga förtroende och förståelse i förhandlingarna”. Det skriver delegationsledarna Petter Bjersér (KFUM) och Caroline Westblom (PUSH Sverige) direkt från Paris.
Innan 2015 är slut kommer vi att ha passerat 1°C global uppvärmning och de utsläppsminskningar som världens ledare lagt på bordet leder oss mot ödeläggande 3°C. Samtidigt är momentumet och möjligheten att bemöta klimatförändringarna större än någonsin. Denna enorma kontrast mellan klimathot och förnybar framtid återkommer ständigt när det gäller klimatfrågan.
Klimatförändringarna är redan nu såpass allvarliga att det inte går att bemöta alla konsekvenserna genom anpassning. Ur ett rättviseperspektiv är det därför avgörande att världen enas kring att hantera de förluster och skador som då blir oundvikliga. På FN-språk kallas konceptet “Loss & Damage” och ett framgångsrikt avtal kräver att konceptet etableras som en lagligt bindande mekanism, som dessutom inkluderar omfattande riskhantering.
I Warszawa 2013 togs det första steget för att hantera konsekvenserna genom att bemöta de ökade riskerna. Detta gjordes under ledarskap av vår förre miljöminister Lena Ek och klimatambassadör Anna Lindstedt. Nu har Sverige återigen fått en ledarroll inom ämnet då det är Åsa Romson som tillsammans med Bolivia ska vara ordförande för förhandlingen.
En ordförandes roll kan verka simpel, men kan också vara väsentlig. Det handlar om att vara modig och samtidigt bygga förtroende samt förståelse mellan parterna. Det finns ett politiskt spel bakom vilka som faciliterar vilka processer. Sveriges neutralitet och erfarenhet, tillsammans med Bolivias starka åsikter, får inte bli annat än ett ett framgångsrecept.
Politiken och länders strategier spelar dock den avgörande rollen. Just nu sker förhandlingen i frågan om Loss and Damage främst mellan meningsmotståndarna USA och alliansen av små ö-nationer (AOSIS). USA verkar för att texten kring Loss & Damage ska bli så svag som möjligt, och EU gör sig medskyldig genom att hålla en låg profil.
För att uppnå ett starkt beslut på Loss & Damage är det oerhört viktigt att Åsa Romson lyckas med att bygga förtroende och förståelse i förhandlingarna. Därutöver måste EU ta sitt historiska ansvar och stå som allierad med de mest utsatta länderna, istället för att låta USA försvaga mekanismen.
Som unga på plats vet vi att Parisavtalet kommer vara långt ifrån tillräckligt för att bemöta klimathotet. Samtidigt finns möjligheten att ett ambitiöst avtal lägger en grund för ett starkare klimatarbete i framtiden. Dock är det enbart möjligt om vi får ett omfattande och lagligt bindande avtal. Vad som är avgörande är civilsamhällets förmåga att stärka sin mobilisering och därigenom trycket på våra politiker. Det är viktigt att komma ihåg att det är vi som leder vägen mot en förnybar och rättvis värld efter Paris.
Petter Bjersér, Delegationsledare till COP21
KFUM:s Internationella Delegation.
Caroline Westblom, Delegationsledare till COP21
PUSH Sverige
Följ PUSH Sveriges arbete i Paris på pushtocop.wordpress.com och
KFUMs Internationella Delegations arbete på ymca.action.int
_____________________
SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.
Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till