Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Debatt

  (V): ”Dags att larma för klimatnödläge”

  Vänsterpartiet vill se en progressiv flygskatt, fasa ut kolkraften och se kraftiga höjda klimatambitioner. Det skriver partiets kandidat Deniz Butros idag i en debattartikel på Supermiljöbloggen.

  Enligt FNs klimatpanel har vi tio år på oss att ställa om för att klara klimatmålen, det är de två kommande mandatperioderna i EU. Klimatet har inga gränser och därför måste frågan hanteras på EU-nivå. Det behövs ett nytt europeiskt samarbete som sätter människor och klimat före marknadsintressen.

  Den stora miljörörelsen vet, precis som vi, att den liberala miljöpolitiken drabbar vanligt folk medan en välbeställd medelklass glatt kan köpa sig fri med en ny elbil, sätta solpaneler på villan och lägga pengar på att klimatkompensera sina flygsemestrar. Det är en politik där politiker höjer bensinskatten men politiker från samma partier också höjer priset på kollektivtrafiken. De som straffas hårdast är vanliga människor som bara vill ta sig till jobbet, hämta barnen från skolan eller vill åka till träningen.

  100 företag i världen står för 71 procent av utsläppen. Det är dags att vända blicken in mot styrelserummen där de verkliga klimatskurkarna sitter. Vänsterpartiets miljö- och klimatpolitik lägger skulden där den hör hemma, hos medlemsländerna, företagen och EU. Vår politik får högsta betyg av Naturskyddsföreningen, av Världsnaturfonden och den stora europeiska paraplyorganisationen Climate Action Network. Och när Sveriges unga klimatstrejkare tillfrågas om det bästa klimatpartiet – ja då är svaret Vänsterpartiet!

  Det finns ingen tid längre för undanflykter. På bara några år måste vi lägga om kursen. Det är en stor utmaning, men samtidigt väldigt enkelt: Vi kan göra det om vi gör det tillsammans. Vi kan göra det om vi har en rättvis klimatomställning som låter storföretagen och de rika betala för sig. Som omfördelar så att alla har råd att ställa om. Vi behöver lägga om synen på ekonomi, energi och transport.

  Därför säger vi:

  Kraftigt höjda klimatambitioner med bindande regler och mål där de rika får betala mest
  Fasa ut kolkraften i EU till 2030
  Stoppa klimatskadliga subventioner, inte en krona ska investeras i fossil energi
  EU:s system för handel med utsläppsrätter (EU ETS) ska reformeras

  Transporterna i EU står för en fjärdedel av utsläppen och de minskar inte trots att mängden förnybart bränsle ökat genom åren. För mycket av våra godstransporter rullar på bilvägar istället för på järnvägar, eliten åker på New York-weekends som om det inte fanns en morgondag och privatiseringen av järnvägen har slagit hela tågnätet i spillror. Det håller inte.

  Inga nya bilar som drivs med fossila bränslen ska säljas i EU efter 2025
  Ökad och förbättrad tågtrafik i Europa
  Vi vill ha en progressiv flygskatt

  Att skulden läggs på oss som människor istället för hos oljebolagen och bilindustrin är inte konstigt när högern och lobbyisterna får bestämma dagordningen för EUs miljö- och klimatpolitik. Bryssel har idag cirka 25 000 lobbyister, många av dem spenderar miljontals euro varje år på lobbyism. Oljejätten Shell Companies spenderade själva 47 miljoner kronor bara under 2017, det är dubbelt så mycket som hela Världsnaturfonden WWF spenderade samma år. De är då i särklass den största miljöorganisationen i Bryssel.

  För att minska lobbyisternas makt vill Vänsterpartiet bland annat inför Lex Liberalerna, det vill säga en lag mot att partigrupper i EU-parlamentet får pengar direkt av lobbyister.

  EU måste sluta lyssna till fossillobbyns krav och börja lyssna mer på forskningen och klimatrörelsen. Det räcker inte med att skruva lite grann på de nuvarande systemen, vi måste inse att vi är i ett klimatnödläge och börja prioritera som den kris vi befinner oss i.

  Deniz Butros, energi-och klimatstrateg och tredje kandidat till Europaparlamentet för Vänsterpartiet


  Sedan starten 2010 har Supermiljöbloggens utgifter helt täckts av oss skribenter. Nu vill vi utveckla hemsidan och vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Swisha en slant till 123 270 12 33 för att stötta vårt arbete.

  >>Läs mer om vad vi vill göra här

  Stötta SMB

  Sedan 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.
  Här kan du läsa vad pengarna går till.

  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.