Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Debatt

  VEGOPODDEN: ”Alla kan vi göra något för att minska vårt klimatavtryck”

  Foto: Linus Hallgren

  I Sverige konsumerar vi i genomsnitt 87 kilo kött per person och år vilket är en ökning med 45 % de senaste 20 åren. What!? Det är ju helt galet! 87 kg av det som har visat sig vara det absolut värsta för vår miljö, skriver Mattias och Kitty i ett debattinlägg på Supermiljöbloggen idag

  Sommaren har inte ens börjat och det är redan så varmt att vi svettas genom jeansen och funderar på att steka upp en skiva krispig tofu på sina ack så heta, rödbrända axlar.

  Och visst är det härligt att tänka sig att vi inom några år kommer att kunna odla både paradisfrukt och mango i trädgården och att en ”svensk sommar” är ett minne blott. Varför åka till Thailand när Thailand kan komma till oss, liksom? Samtidigt är det så klart förbaskat obehagligt. För det vi håller på att knockas av nu är inte en välsignelse, utan ett klimat gone bad. Det är faktiskt så illa att det enda rimliga borde vara att gripas av lätt panik. I Sverige konsumerar vi i genomsnitt 87 kilo kött per person och år vilket är en ökning med 45 % de senaste 20 åren. What!? Det är ju helt galet! 87 kg av det som har visat sig vara det absolut värsta för vår miljö.

  Nu kanske du tänker att det ändå hade varit lite härligt med egenodlad drakfrukt i smoothien och färsk mango en armsträckning bort, men det kommer med ett pris. Och det är första hand inte vi här i Sverige som får betala priset, utan redan fattiga och utsatta människor i de varmaste länderna. De kommer få lida för att vi andra tycker att kött är gött. Usch, det där lät lite väl hårt. Förlåt. Det var inte meningen, men det är också svårt att linda in. Tur att det fortfarande går att göra något och att vi ganska enkelt kan inspirera dig att ta ett kliv in i vegovärlden. Vi väljer att äta ruskigt god vegomat, frossa i grönsaker och upptäcka nya växtbaserade alternativ varje dag och vill gärna ha dig med oss. Det är därför vi, Mattias och Kitty, startade Vegopodden – en trerätters där vi käkar oss igenom galet god vegomat, gränslös humor, pinsam ärlighet angående enkla problem och världsproblem, samt ändlöst med grön inspiration utanför köttnormen.

  Och nej, det här är ingen läskig skrämselpropaganda för att lura dig till att lyssna på oss snacka i 20 minuter om allt och inget, det här är fakta som styrks i studie efter studie.

  FN:s klimatpanel har målat upp en kritisk bild av vår kära jords framtid och uppmanar samtidigt till omedelbara åtgärder, allt för att få stopp på den globala uppvärmningen.

  Och ja, det är mycket upp till inflytelserika män och kvinnor med politiken som verktyg, men även vi, du och jag, kan göra något: till exempel börja äta brutalt god vegomat varje dag och på så sätt rädda en liten del av världen, tallrik för tallrik.

  Vi äter själva sprakande färgglada och kittlande goda rätter varje dag. Mat som är bra för världen, miljön, vår egen hälsa och inte minst för djuren. (Hela den aspekten har vi inte ens nämnt här, den är en minst lika stor anledning till att locka dig in i vegovärlden). Och du kan också känna dig som en mätt och oslagbar superhjälte.

  Vegan, vegetarian, flexitarian, lunchvego och köttfri måndag-anhängare. Alla kan vi göra något för att minska vårt klimatavtryck. Därför bjuder vi i Vegopodden in alla som vill slå ett slag för en grönare värld, miljön och stoppad global uppvärmning, med god mat som vapen.

  Psst… Vegopodden kommer ut med ett avsnitt varannan vecka. Håll utkik på vår Facebooksida ”Vegopodden” för nya avsnitt, recept, tävlingar mm.

  Mattias och Kitty
  Vegopodden

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.