Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
(Tryck ENTER för fler alternativ)
Sökförslag:
  Stäng

  Vi måste utlysa internt klimatnödläge

  Foto: Markus Spiske

  Det räcker inte att vädja till regeringar och företag om att utlysa klimatnödläge. Med vår kampanj vill vi uppmana civilsamhället att påbörja klimatomställningen i den egna verksamheten, skriver fem civilsamhällesorganisationer i ett öppet brev.

  Den ekologiska krisen är ett faktum. Forskare har gett oss mindre än tio år att halvera de globala utsläppen för att kunna hålla den globala medeltemperaturen under 1,5 grader. För att klara av detta behöver vi mobilisera som om det vore en pandemi. Alla delar av samhället måste delta – inklusive civilsamhället. Vi är fem civilsamhällesorganisationer som utlyser klimatnödläge och ställer om våra verksamheter.

  Att själva ställa om 

  Förbränning av fossila bränslen, avskogning, överfiske, ohållbara jordbrukssystem och konsumtionsmönster skapar eskalerande klimatförändringar. Att fortsätta skada ekosystem som är förutsättning för livet på jorden måste upphöra. Ändå pågår aktiviteter som går rakt emot de förändringar som vi vet krävs – utbyggnad av oljeraffinaderi, expanderad gruvnäring, ökade anslag till militären och fortsatt skogsskövling. 

  Civilsamhället har länge antagit en roll som bygger på att kräva eller vädja till regeringar och företags goda vilja. Dessa metoder har visat sig otillräckliga och går framförallt inte tillräckligt fort. Vi kan inte stå och titta på när ekologiska orättvisor fortgår. Vi stannar inte vid att beklaga oss om brist på ansvar från tredje part – vi skapar omställning där vi står.  

  Omställningskampanj för klimatet 

  Vi utlyser klimatnödläge är en omställningskampanj som sätter ribban högt. Det är inte endast en symbolisk utlysning kring hur farliga klimatförändringarna är. Istället är kampanjen ett upprop till handling. Kampanjen innebär att ta in klimat- och miljöperspektiv i all verksamhet och som konsekvens förändra stora delar av den. 

  Flera av oss anslutna organisationer har andra kärnfrågor än klimat- och miljö, såsom fred, jämlikhet, rättvisa och demokrati. Dessa perspektiv är grundläggande för en rättvis omställning.

  Våra åtaganden skiljer sig åt mellan oss medverkande organisationer. Vi agerar genom att exempelvis utveckla nya projekt, insatser och samarbeten på temat klimat. Införa radikala hållbarhets- och miljöpolicys gällande mat, fonder och flyg, och utesluta vissa företag. Bidra med expertis till den bredare klimatrörelsen och främja ickevåldsmotståndsom civil olydnad.

  Vi välkomnar fler att ansluta sig 

  Vi bjuder in gräsrotsrörelser, civilsamhället, fackförbund och institutioner som skolor, universitet, bibliotek, kommuner, landsting med flera, att omfamna vad Gandhi kallade det konstruktiva programmet – i korthet, att direkt skapa den förändring vi vill se i världen. I denna satsning förväntas långtgående omställning av organisationer och verksamheter. 

  Vill ni ansluta er eller veta mer? Kontakta hej@klimatprata.se. Läs mer om kampanjen här

  Centralasiengrupperna
  Fältbiologerna
  Internationella Kvinnoförbundet för Fred och Frihet
  Latinamerikagrupperna
  Vardagens civilkurage


  Det här är en debattartikel publicerad på SMB:s opinionsida. Åsikterna i texten tillhör skribenten.

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har våra utgifter helt täckts av oss skribenter. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.

   SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har våra utgifter helt täckts av oss skribenter. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

   Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

   Läs vad vi vill göra