Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
    Stäng

    Bilvärmare minskar både motorslitage och bränsleförbrukning vid kallstart. Men en ny utredning av Naturskyddsföreningen visar att det inte är hela sanningen. Genom ett eget avgasrör släpper bilvärmarna ut hittills okända avgaser – som varken omfattas av några miljökrav eller räknas med i statistiken.

    Det största problemet med det okända avgasröret är höga halter av farliga luftföroreningar som idag passerar helt under radarn för myndigheter och allmänhet. Hälsovådliga kväveoxider och partiklar får släppas ut helt orenat, enligt Naturskyddsföreningen.

    Trots att förbränning av diesel och bensin är välkända miljö- och hälsofaror omfattas bilvärmarna inte av några miljökrav eller mätningar. Ingen utom bilföretagen vet heller exakt hur mycket bilvärmarna släpper ut i Sverige idag.

    Bilvärmarna släpper också ut koldioxid, vilket inte heller syns i statistiken. Koldioxidutsläppen borde rimligtvis påverka bonus-malus-systemet, där utsläppssnålare bilare premieras med en miljöbonus.

    Men utredningen visar att en stor andel av bilföretagens bonusbilar i praktiken släpper ut mer än vad regelverket tillåter. Enligt Naturskyddsföreningen skulle hela tolv av 25 laddhybrider hos Volvo, som idag räknas som miljöbilar, inte klara koldioxidgränsen om bilvärmarnas utsläpp räknades in.

    Naturskyddsföreningens ordförande Johanna Sandahl säger till TT att det finns miljöfördelar med bilvärmare, men att alla utsläpp borde kontrolleras.

    Det är anmärkningsvärt att bilvärmare har ett eget avgasrör som inte omfattas av samma regler som avgaser från bilens motor. Om värmarens utsläpp av koldioxid skedde från det vanliga avgasröret skulle det påverka såväl EU:s system för miljöbilsklassning som det svenska bonus malus-systemet, säger Sandahl.

    Nu vill Naturskyddsföreningen att regeringen inför regler för bensin- och dieseldrivna bilvärmare.

    Trots att Sverige internationellt sett har relativt bra luft dör varje år 7000-8000 personer i landet på grund av luftföroreningar. Extra illa är föroreningshalterna i tätorter och städer, i synnerhet vintertid.


    Vill du veta mer om luftföroreningar? Läs artiklarna Luftföroreningar och klimatförändringar drabbar foster och Luftföroreningar kan öka depression och ångest.

    SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

    Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

    Läs vad vi vill göra
    Tipsa!

    Tipsa oss

    Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.