Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Nyheter

  Luftföroreningar kan öka depression och ångest

  Trafikverkets kalkyl om ständigt ökad trafikvolym styr infrastrukturplaneringen – och innebär status quo för klimatutsläppen. Foto: Free-Photos från Pixabay

  Luftföroreningar är mycket problematiska för såväl planeten och folkhälsan som för ekonomin. Nu visar även en ny brittisk studie en koppling mellan små ökningar i människors exponering för luftföroreningar och en betydande ökning av depression och ångest.

  SMB har tidigare rapporterat om hur luftföroreningar leder till fler än 7 miljoner dödsfall per år, hur det bidrar till skador på foster och kan kopplas till ett flertal olika hälsoproblem som cancer, diabetes och covid-19. Enbart kostnaden för arbetsbortfall på grund av luftföroreningar beräknas till en miljon dollar per minut. Med den nya brittiska studien kan vi även lägga depression och ångest till listan av konstaterade effekter av luftföroreningarna.

  I studien har forskarna följt över 1000 äldre personer i sydöstra London under fem års tid. Forskarna upptäckte att de som bodde på platser med högre mängder partikelföroreningar var dubbelt så benägna att uppleva psykiska problem som personer i de minst förorenade områdena. 

  The Guardian skriver att forskarna i den brittiska studien fann att en stegvis ökning av kvävedioxid, till stor del producerad av dieselfordon, ökade risken för vanliga psykiska störningar med 39 procent. När det gällde små partikelföroreningar, vilka är vanligt förekommande föroreningar från samtliga bilar, ökade risken med 18 procent.

  Enligt forskarna finns visserligen andra och ännu mer påverkande faktorer för mental hälsa, till exempel genetik och barndomsupplevelser, men att till skillnad från dessa skulle luftföroreningar kunna förhindras.

  Stötta SMB

  Sedan 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.
  Här kan du läsa vad pengarna går till.

  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.


   Kul att du besöker SMB! Vill du hjälpa oss med att svara på några frågor?

   Självklart vill jag hjälpa till!