Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Dumheter

  Biologisk mångfald ifrågasätts av politiker

  Foto Lars Schönberg från Pixabay Foto: Lars Schönberg från Pixabay

  Biologisk mångfald finns med bland FN:s 17 globala hållbarhetsmål och nämns ofta som en förutsättning för mänskligt liv. Trots det nedprioriteras biologisk mångfald ofta i politiken. Det senaste exemplet är den lokala M-politikern Alexandra Wallins tweet som ifrågasätter om biologisk mångfald verkligen är ”nödvändigt”.

  Biologisk mångfald handlar om graden av variationsrikedom bland levande organismer. Det inkluderar arter från bland annat landbaserade, marina och andra akvatiska ekosystem. Biologisk mångfald har även beskrivits som en förutsättning för allt liv.

  Då biologisk mångfald har erkänts som mycket viktigt undertecknade till exempel Sverige FN:s konvention om biologisk mångfald redan 1993 och sedan 2010 har konventionens mål införlivats i Sveriges miljöarbete. Biologisk mångfald finns med bland FN:s globala hållbarhetsmål. För några månader sedan kom även en ny rapport från FN där biologisk mångfald fastställdes som grund för mänskliga rättigheter.

  Trots att vikten av biologisk mångfald konstaterats pågår vad som kommit att kallas den sjätte massutrotningen av arter. SMB har exempelvis tidigare rapporterat om hur antalet flygande insekter i ett område i Tyskland minskat med 75 procent på bara 37 år. Orsakerna är flera, bland annat ett allt intensivare jordbruk med bekämpningsmedel, plogning året runt och användningen av konstgödsel.

  Tyvärr verkar det inte råda konsensus kring vikten av biologisk mångfald i den svenska politiken. Lokala M-politikern Alexandra Wallins tweet från den 30 juli är ett exempel på det. Kävlinges kommunfullmäktigeledamot ifrågasätter alltså om biologisk mångfald verkligen är ”nödvändigt”.

  Det är kanske inte konstigt att enskilda personer har starka åsikter, men i fallet med Wallin är det inte vilken person som helst utan en förtroendevald politiker som kan tyckas ha extra ansvar. Det mest oroväckande är dock den efterföljande tystnaden från partikollegorna. Moderaterna, som åtminstone på papper uttrycker oro för den biologiska mångfalden, har inte gått ut och tagit avstånd från tweeten. Inte heller verkar media särskilt brydda över Wallins tweet. 

  Att den biologiska mångfalden är hotad trots att vår överlevnad hänger på dess existens må tyckas absurt, men det blir mer förståeligt när politiker kan ifrågasätta dess betydelse utan att människor runtom reagerar. Ska vi ha kvar insekter och andra viktiga organismer måste politiker och andra förstå att de är viktiga förstå att biologisk mångfald är viktigt och vi andra måste reagera när okunskap uppvisas.

  Stötta SMB

  Sedan 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.
  Här kan du läsa vad pengarna går till.

  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.

   Kul att du besöker SMB! Vill du hjälpa oss med att svara på några frågor?

   Självklart vill jag hjälpa till!