Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
(Tryck ENTER för fler alternativ)
Sökförslag:
  Stäng

  C chartrar flygplan till sina kommundagar

  Foto: Centerpartiet

  Centerpartiet vill profilera sig som en seriös grön röst i den svenska politiken, men hyr ändå in ett helt flygplan för att transportera hem deltagare från kommundagarna i Umeå. ”Vi är noga med att ta vårt klimatansvar”, säger partiets klimat- och energipolitiska talesperson. 

  Under fredagen och lördagen den här helgen träffas centerpartister från hela landet i Umeå för att diskutera politik och knyta kontakter. I programmet går att läsa att partiet chartrat ett flygplan med 180 platser på vägen hem.

  Resmöjligheterna hem från Umeå på lördagen är begränsade. Vi vill därför be de deltagare som har möjlighet att resa med tåg bokar detta istället för flyg. […] Centerpartiet har också chartrat ett eget plan med 180 platser som avgår från Umeå kl. 14:30 och ankommer Arlanda kl. 15:30.

  Enligt Supermiljöbloggens beräkningar kommer C-planet släppa ut dryga 26 ton koldioxid. Om de istället tagit tåget hade utsläppen blivit 74 000 gånger mindre.

  Centerpartiets ledning menar att planet hyrts in för att de anser att restiden annars blir för utdragen för långväga deltagare.

  – Tågtrafiken är för dålig från Umeå. Vi bor i ett avlångt land och har många deltagare som reser från städer långt bort, säger Rickard Nordin, talesperson i klimat- och energifrågor, till Supermiljöbloggen.

  Vi har kollat tågtiderna. Det går ett nattåg från Umeå 21.13 som är framme i Stockholm 06.38 morgonen efter, vilket dessutom är en söndag. Varför är inte nattåget ett alternativ? 

  – Grejen är att alla deltagare inte får plats på det, vi är 600 personer som deltar på kommundagarna. Många av oss kommer också ta nattåget, men inte alla.

  Enligt våra beräkningar kommer ert flygplan i runda slängar släppa ut cirka 26 ton koldioxid. Tycker du att ett chartrat flygplan rimmar väl med klimatmålen? 

  – Det vi gör är att klimatkompensera dubbelt upp för resenärerna på planet.

  Klimatkompensation är ett kritiserat verktyg. Hur ska den här kompensationen gå till?

  – Än så länge har vi inte bestämt på vilket sätt, men vi kommer göra det enligt de standarder som finns. Det projektet vi väljer att kompensera genom ska vara certifierat, så att det blir bra och trovärdigt. Vi är noga med att ta vårt klimatansvar.

  Kommer Annie Lööf åka med det chartrade planet?

  – Det kan jag tyvärr inte svara på, jag har inte hennes reseschema, säger Rickard Nordin.

  Centerpartiet har tidigare drivit en hård linje mot S/MP-regeringens flygskatt, även om skatten verkar bli kvar i den nya regeringsöverenskommelsen. Annie Lööf har dessutom skapat stora rubriker när hon påstått att ökat flygande inte behöver innebära några problem.

  Enligt den senaste IPCC-rapporten konstateras att vi bara har tolv år på oss att minska utsläppen för att undvika klimatkollaps. Det innebär att flygets gigantiska utsläpp måste minska så fort som möjligt. Ny teknik med biobränsle och elflyg har visat sig vara otillräckligt för att få ner utsläppen från flyget tillräckligt snabbt.

  Samtidigt väljer alltså Centerpartiet att hyra ett helt flygplan för att spara några få resetimmar.


  Supermiljöbloggen bevakar partiernas klimatpolitik. Sedan starten 2010 har våra utgifter helt täckts av oss skribenter. Nu vill vi utveckla hemsidan och vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Swisha en slant till 123 270 12 33 för att stötta vårt arbete. 

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har våra utgifter helt täckts av oss skribenter. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.

   SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har våra utgifter helt täckts av oss skribenter. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

   Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

   Läs vad vi vill göra