Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Dumheter

  EU kan förbjuda reklam för ”krämiga” veganprodukter

  Glöm ”mjölkfri”, ”yoghurtliknande” och ”smörig”. Ett nytt EU-förbud kan sätta stopp för att beskriva växtbaserade livsmedel med formuleringar som anspelar på mejeriprodukter.

  Många minns kanske höstens uppmärksammade ”sojakorvs-gate”, där EU-parlamentet röstade om att förbjuda köttlika namn på växtbaserade korvar och biffar. Det blev till sist ett nej för korvförbudet. Men samtidigt sa en majoritet av parlamentet ja till att inskränka marknadsföringen av växtbaserade mejeriprodukter.

  Sedan 2013 är det förbjudet att marknadsföra havre- och sojamjölk som just mjölk. Istället måste man använda termen “dryck” för att beskriva produkten. Nu ser kraven ut att skärpas ännu hårdare.

  Enligt det nya förslaget kan det bli förbjudet att på något sätt referera till mejeriprodukter i marknadsföringen av vegansk mjölk, ost och yoghurt. Detta innebär att ord som “mjölkfri”, “yoghurtliknande”, ”smörig” och liknande inte längre får användas om växtbaserade livsmedel.

  Förbudet kan också innebära att det blir otillåtet att visa vit växtbaserad mjölk hällas upp vid ett matbord. Att redovisa veganprodukters klimatpåverkan i jämförelse med animaliska dito riskerar även det att förbjudas.

  Flera växtbaserade företag har nu gått samman i ett upprop mot vad de kallar ”EU:s mjölkkrig”.

  Mot bakgrund av klimatkrisen är det direkt oansvarigt att göra det svårare för oss att uppmuntra människor att övergå till en mer växtbaserad kost. Människor är inte dumma – alla förstår att det här är ett försök från mjölkindustrins lobbyister att hindra skiftet från en alldeles för stor konsumtion av animaliebaserade livsmedel till en mer hållbar konsumtion av växtbaserade livsmedel, säger Cecilia McAleavey, chef för Sustainable Eating och Public Affairs på Oatly.

  Debatten om växtbaserade mejeriprodukters miljöfördelar är infekterad och komplex. Viss djurhållning är nyttig för biologisk mångfald och naturlig gödsling. Samtidigt står kött- och mejeriprodukter idag för cirka 15 procent av världens totala utsläpp av växthusgaser och tar vanligtvis upp mycket större större landyta än växtbaserade alternativ. Därför pekar en stor del av forskarvärlden på att de flesta människor för miljöns skull behöver dra ner på intaget av animalier.

  27 januari återupptas förhandlingar mellan EU:s olika instanser om växtmjölken. Ett slutgiltigt beslut väntas under våren.

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.