Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Dumheter

  ”Många minns den fina skandinaviska sommaren förra året”

  Foto: Foto: Per Ekdahl (Copyright , publicerad med tillåtelse)

  Flygbolaget SAS har fått oväntat lite bokningar på årets högsommarresor. VD:n tror att ”den fina skandinaviska sommaren förra året” ligger bakom kundflykten.

  SAS hade ett svagt första kvartal jämfört med föregående år, och ser också ett lägre bokningstryck på högsommarresor. VD:n Rickard Gustafson har tydliga teorier kring bakgrunden till förlusten. Klimatet, tänker många. Men den tanken slår inte Gustafson.

  – Det går att hänföra till två väldigt konkreta saker: att oljepriset är högre i dag än för ett år sedan och att den svenska kronan har utvecklats väldigt negativt gentemot dollarn, säger Rickard Gustafson, till TT enligt flera medier.

  Först och främst – oljepriset är inte högre idag än för ett år sedan. Det är nästan nio dollar billigare per fat.

  2019-02-27: 55.24 USD/fat | 2018-02-27: 63.98 USD/fatKälla: Oljepris.nu

  Däremot stämmer det att svenska kronan sjunkit, men ett fat olja är dock – trots det – tio kronor billigare idag än för ett år sedan.

  2019-02-27: 9,26 SEK/USD | 2018-02-27: 8,16 SEK/USD | Källa: Växlingskurshistorik

  Kostnad för ett fat olja (2019-02-27): 514 kr | Kostnad för ett fat olja (2018-02-27): 525 kr 

  Mellan november och januari gjorde SAS en förlust på 576 miljoner kronor, plus att de nu alltså ser ett ”lägre tryck” inför sommarsäsongen. Inte heller i de bristande sommarbokningarna tror Gustafson klimatet som bidragande orsak (på sättet vi andra kanske tänker), utan menar istället att den ”fina skandinaviska sommaren förra året” kan ha påverkat kunderna.

  – Just högsommaren är det kanske lite trögare än vad vi hoppats på, under vissa veckor och till vissa destinationer. Det kan bero på att många minns den fina skandinaviska sommaren förra året och kanske avvaktar ett tag till innan man bokar sin resa, säger Rickard Gustafson.

  Många andra kommer ihåg sommaren på ett annat sätt än ”fin”. Skogsbränder, torka, klimatuppvaknande, katastrof för bönder, djur och människor. Till exempel menar DN:s kulturchef Björn Wiman att sommarens torka fick honom att vakna, och satte i juli rubriken ”Säg att du kan se de söndertorkade björkarna utan att dö en smula”.

  Kampanjen #vistannarpåmarken, gruppen tågsemester och vi på SMB kan ha andra tankar kring varför flygtrafiken minskar, även om SAS väljer att stoppa huvudet i sanden. Redan i november rapporterades att ökande flygtrenden vänder, med klimatet som en av orsakerna. Gruppen tågsemester har nu över 66 100 medlemmar på Facebook och SJ säger att trycket för utlandsresor med tåg är stort. Ving meddelade förra veckan att de försöker haka på trenden med en tågresa till schweiziska alperna.

  Hur mycket SAS än vill blunda för elefanten i rummet verkar vinden vända för de ohållbara flygresorna.


  SMB arbetar för hållbara resor. Sedan starten 2010 har våra utgifter helt täckts av oss skribenter. Nu vill vi utveckla hemsidan och vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Swisha en slant till 123 270 12 33 för att stötta vårt arbete. 

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.