Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
(Tryck ENTER för fler alternativ)
Sökförslag:
  Stäng

  Qatars klimatbud inför Paris: Ingenting

  Foto: Nuroptics (CC BY-SA 3.0)

  Skamlöst agerande av det lilla rika oljelandet. 

  Qatar ligger nära havsnivån och riskerar därmed att drabbas hårt av havsnivåhöjningen som kommer med klimatuppvärmningen. Den insikten tycks dock inte ha påverkat makthavarna i emiratet, vars ekonomi är rejält oljebaserad.

  Qatars totala brist på klimatambitioner är tyvärr inget som förvånar, eftersom det lilla ökenriket idag är världens värsta utsläppare av växthusgaser per capita och har byggt sitt välstånd på olja. Qatar är också det land i världen som har högst inkomst per medborgare, vilket beror på att en stor del av arbetskraften består av gästarbetare som inte kan bli medborgare. Trots denna rikedom anser de sig inte ha råd med en klimatomställning för en hållbar framtid.

  Eftersom det ligger i öknen, borde Qatar vara perfekt för solceller, men det lilla rika oljelandet vill inte själva lova några sådana investeringar, utan förlitar sig på att ”rika länder” (det vill säga de som FN klassade som rika 1992) ska överföra sitt kunnande till Qatar, utan kostnad för dem. I så fall kan de tänka sig att sänka sina utsläpp, annars inte. Inför klimatmötet COP21 i Paris som börjar om en dryg vecka har över 150 länder lämnat in sina löften. Qatar sticker ut genom att inte lova någonting alls.

  Landet var värd för FN:s klimatmöte COP 18 år 2012. Redan då var de i blåsväder, eftersom de inför mötet hade planerat att lova konkreta klimatåtgärder som de sedan backade ifrån. Vi på Supermiljöbloggen skrev då:

  Men måndag morgon, få timmar före COP18:s öppnande, kom Qatar med ett förändrat uttalande. Alla konkreta utfästelser var borta och de viktiga orden om klimatförändringarnas betydelse var ersatta med till intet förpliktigande ordval.

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har våra utgifter helt täckts av oss skribenter. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.

   SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har våra utgifter helt täckts av oss skribenter. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

   Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

   Läs vad vi vill göra