Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng

  Under året har Dagens Nyheter skrivit flera reportage om läget i den svenska skogen. Nu har branschorganisationen Skogsindustrierna beställt en tveksam ”granskning” för att kritisera journalistiken.

  Sedan januari 2021 har DN publicerat ett femtiotal artiklar om skogen, där tidningen bland annat har granskat skogsbolagens lobbyverksamhet och de täta banden mellan industrin och svensk skogsforskning. I reportagen har både forskare, miljöorganisationer, renägande samer, politiker och skogsbolag fått komma till tals.

  Men skogsbolagen själva anser att DN:s journalistik inte håller måttet. Skogsindustrierna, som samlar skogsbolag som Stora Enso, Holmen, SCA och Billerud Korsnäs, har istället anlitat Näringslivets medieinstitut (NMI) för att granska ”DN:s ensidiga granskning”.

  Prislappen: 80 000 kronor. Föga förvånande kommer NMI fram till att DN ”bortser från att problematisera den balans som måste uppnås mellan miljöintressen, äganderättsintressen och samhällsekonomi.”

  NMI har återkommande fått svidande kritik för sina vinklade arbeten. Tidningen Journalisten har till exempel avslöjat att medarbetarna spökskrivit anmälningar till Granskningsnämnden och Medieombudsmannen. NMI, som fram till 2017 drevs av Timbro och Svenskt Näringsliv under namnet Timbro medieinstitut, arbetar också aktivt för att public service ska skäras ned. Svenskt Näringsliv är fortfarande en av de största finansiärerna.

  Supermiljöbloggen har kontaktat Skogsindustrierna för att fråga varför de angriper oberoende journalistik genom ett institut som återkommande kritiserats för ohederliga metoder. Skogsindustrierna avböjer medverkan.

  DN-reportern Lisa Röstlund kommenterar rapporten till Altinget:

  Det säger en del om läget. Och det säger en del om skogsindustrins strategier. Om man hittar fel i nyhetsrapportering brukar man höra av sig till reportern, till Pressens opinionsnämnd eller vedertagna instanser, där man kan rätta fel eller överklaga en publicering. Nu har man istället betalat ett Timbrofinansierat institut som verkar för näringslivet.


  Fotnot: Pressens opinionsnämnd heter sedan år 2020 Mediernas etiknämnd. Både Mediernas etiknämnd och Medieombudsmannen bedömer upplevda kränkningar av enskilda personer.

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.