Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
    Stäng
    Dumheter

    Sverige slåss mot EU-förslag om hyggesfritt skogsbruk

    Snart ett minne blott i Luleå kommuns skogar. Foto: Supermiljöbloggen

    Det pågår en infekterad strid om skogen i Bryssel. Ett läckt utkast till EU:s nya skogsstrategi visar att kommissionen vill göra om skogsbruket i grunden, bland annat genom att stoppa kalavverkningar och skydda äldre skogar. Men Sverige och Finland stretar emot.

    EU:s utkast till strategin vill bland annat att skogsbruk ska baseras på ekosystemet, att mer skog ska skyddas och återställas och att kalhyggen måste undvikas. Skogsbruket i offentligt ägda skogar ska föregå med gott exempel, och EU:s sista gammelskogar och kontinuitetsskogar ska skyddas.

    Utkastet skulle utmana svenskt skogsbruk rejält, rapporterar DN. Enligt uppgift har Sverige, som tillsammans med Finland utgör unionens stora skogsstater, försökt flytta strategin så att den inte ska ligga under direktivet om biologisk mångfald. På så minskar risken att skogsindustrins produktion prioriteras lägre än miljöfrågor. Sverige har också ifrågasatt data från EU-forskare som visar på ökad avverkning i Norden.

    När EU:s nya gröna taxonomi, som fungerar som en guide för hållbara investeringar, förhandlades fram i våras blev skogen en het fråga. Resultatet blev delvis en vinst för bioenergi- och skogsindustrin. Enligt DN försökte Sverige påverka processen: bland annat skrev statsminister Stefan Löfven ”vi vill att konceptet naturnära skogsbruk raderas” till EU-kommissionens ordförande.

    WWF och ett antal andra civilsamhällesorganisationer lämnade i protest samtalen om den nya taxonomin efter att biobränslen klassats som ”långsiktigt hållbara”. WWF:s EU-ekonom Sébastien Godinot kommenterade att kommissionen ”påverkats starkt av obalanserad lobbyverksamhet från Finland och Sverige: det strider mot miljövetenskapen och skapar ett katastrofalt prejudikat”.

    Det finns överlag en stor skiljelinje mellan Sveriges och övriga Europas syn på skogen, konstaterar SvD. I många europeiska länder finns knappt någon naturskog kvar, vilket gör politikerna mer benägna att skydda de få ekologiska värden som finns kvar – i flera länder är kalhyggen redan förbjudet eller begränsat. Både nationella och internationella miljöorganisationer ser tydliga likheter mellan kalhyggesplanterade granskogar och sojaplantager i Amazonas.

    Konflikten om skogen har också splittrat Sveriges regering, enligt DN. Miljö- och klimatminister Per Bolund (MP) konstaterar att ”vi inte klarar att nå upp till miljömålet om levande skogar”, men landsbygdsminister Jennie Nilsson (S) menar tvärtemot att svenskt skogsbruk är hållbart.

    Nilsson är inte ensam om att hålla Sveriges skogsbruk om ryggen. Trots att Sverige uppenbarligen drivit på för svagare skogsregler i EU menar Moderaterna att regeringen ändå varit för dålig på att tillvarata skogsindustrins intressen. M, C, KD och SD vill nu att en riksdagsmajoritet ska leda till att Sverige säger nej till taxonomin, men enligt Altinget ser det tufft ut för Sverige att få med sig andra medlemsländer på tåget.

    SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

    Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

    Läs vad vi vill göra
    Tipsa!

    Tipsa oss

    Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.