Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng

  Kan bli den största vargjakten i Sverige i modern tid. Miljöpartiet och Socialdemokraterna är splittrade.  
  Rätten att fatta beslut om jakt på varg flyttas över till länsstyrelserna i mellersta Sverige, skriver Dagens Nyheter. Hur många vargar som kommer att jagas är inte bestämt. Den förra regeringen hade ett mål om att Sverige ska ha minst 270 vargar. Idag finns det cirka 370 vargar i Sverige.

  Gapet mellan den befintliga nivån på vargstammen och den miniminivå som riksdagen beslutat om är stor. Det kan bli fråga om 100 vargar, säger Naturvårdsverkets generaldirektör Maria Ågren om jakten.

  Sveriges nuvarande mål om 270 vargar anses enligt många vara för lågt, och saknar bra stöd i forskningen. Den röd-gröna regeringen är mycket splittrad i frågan. Den miljöpartistiska miljöministern Åsa Romson säger att hon är kritisk och att hon föreslagit till den socialdemokratiska landsbygdsministern Sven-Erik Bucht att stoppa beslutet. Men Bucht som har ansvaret för jaktfrågor i regeringen säger att:

  Jag har fullt förtroende för verkets beslut. Man måste förstå den oro som rovdjuren skapar ute i landet. Men jag utgår från att det inte blir en väldigt omfattande jakt.

  Miljörörelsen är kritisk till beskedet.

  Vi kan inte ha politiskt satta mål för hur många exemplar av enskilda djurarter vi skall ha i Sverige. Beslutet riskerar att rasera skyddet av hotade arter inom hela EU om politikerna ska bestämma hur många djur som ska finnas och skjuter bort ”besvärliga” djurarter utan vetenskaplig hänsyn, säger Tom Arnbom som är rovdjursexpert på WWF.

  Jan Terjestad, avdelningschef för skog och naturvård på Naturskyddsföreningen, säger att:

  Mycket tyder på att vi kommer att få se den mest omfattande vargjakten i Sverige i modern tid. Rovdjuren är en naturlig del av Sverige och det gör mig uppriktigt illa till mods att vargens återkomst har blivit en så konfliktfylld fråga. Vargbeståndet är kraftigt inavlat, och forskarna har visat att missbildningarna ökar stadigt.

  Oscar Alarik, jurist på Naturskyddsföreningen, säger:

  Att överlåta licensjakten till länsstyrelser som i vissa fall öppet deklarerat sin vilja att minska sin vargstam med hälften eller mer är helt enkelt inte ansvarsfullt. Den nya ordningen innebär också att beslutet inte kan överklagas i domstol. Detta står i stark konflikt med EU-rätten, (säger Oscar Alarik som är jurist på Naturskyddsföreningen) UPPREPNING.

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.