Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Nyheter

  Alf Svensson: ”Utvinn fossilgas i Sverige”

  Mitt under det pågående klimattoppmötet i Doha skriver Alf Svensson, europaparlamentariker för KD, att han vill öppna upp för fossilgasutvinning i Sverige. Detta trots den stora klimat- och miljöpåverkan som en utvinning får, och trots att Sverige knappt använder sig av gas i vårt energisystem.

  Utvinning av fossilgas, även kallat fracking, är en metod där man pumpar ned en mängd kemikalier, sand och vatten i borrhål för att skapa sprickbildningar där fossilgas kan läcka ut från. Förutom att fossilgas är skadligt för klimatet i sig självt har metoden mött stor kritik eftersom att det är svårt att kontrollera sprickbildningen vilket gjort att metan, och kemikalier från utvinningen hamnat i människors dricksvatten.

  Alf Svensson

  Svensson skriver på newsmill att ”Om vi kunde utvinna skiffergas under miljömässigt acceptabla former, skulle det bli en viktig källa för vår energiförsörjning”. Exakt varför Sverige, vars andel gas i energisystemet bara ligger på ett par procent, skulle vilja introducera mer fossila bränslen framgår inte riktigt. Möjligen tänker han sig att fossilgasen ska ersätta Sveriges olja. ”Naturgas orsakar 25-30 % lägre koldioxidutsläpp än olja, och ännu lägre jämfört med kol” skriver Svensson. Problemet är bara att det inte ens stämmer i nuläget.

  Scotish windows investment partnership, ett investmentbolag inom fossilindustrin, kom ut med en studie i år som visar att stora mängder av den kraftiga växthusgasen metan frisläpps vid fracking, något som tidigare studier inte tagit hänsyn till. Tas detta med i beräkningen blir fossilgas lika dåligt som kol.

  Det är visserligen teoretiskt möjligt att fånga upp en del av metangasen, även om det nästan aldrig görs i nuläget. Men även om fossilgasindustrin tog hand om metanet som frisläpps så är fossilgas en fullständig katastrof för klimatet. Internationella Energiorganets chefsekonom Faith Birrol gjorde förra året ett utspel där han menade att 2-gradersmålet förmodligen är kört, och den viktigaste anledningen till detta är att fossilgasen som växt fram har lett till minskade investeringar i förnybara energikällor. Fossilgas är alltså ingen halvbra miljölösning som kan ersätta kol och olja i väntan på bättre saker, det är kanske rent av det största hotet mot en klimatomställning.

  Kort och gott, fossilgas slår undan förutsättningarna för förnybara alternativ, den är lika klimatskadlig som kol och den innebär risker för de människor som råkar få sitt dricksvatten från områden i närheten av frackingen. Världen är på väg mot fyra graders uppvärmning, vad hände med den kristdemokratiska förvaltarskapstanken?

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.


   Kul att du besöker SMB! Vill du hjälpa oss med att svara på några frågor?

   Självklart vill jag hjälpa till!