(Tryck ENTER för fler alternativ)
Sökförslag:
Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.

Alliansens nya motorväg – en smocka mot klimatmålenAlliansens politik – fler bilar och högre utsläpp

Trots massiv kritik mot den redan planerade Förbifart Stockholm väljer nu Alliansen att inleda nästa satsning på en stor bilväg –  Österleden. Nu kan Supermiljöbloggen avslöja att även detta projekt hotar de svenska klimatmålen.

Alliansens satsning på Förbifart Stockholm har mött hård kritik från forskare och myndigheter som menar att motorvägen är oförenlig med klimatmålen. Men trots att byggandet av denna motorväg inte ens har inletts så planerar man redan för nästa jättesatsning: En ny motorväg under Djurgården och Saltsjön öster om Stockholms innerstad. SMB kan nu rapportera att även denna motorväg har sågats att Trafikverket som menar att sträckningen är oförenlig med Sveriges egna klimatmål.

I Trafikverkets kapacitetsutredning från i våras går man igenom vilka infrastruktursatsningar som bör prioriteras om politiken ska gå i linje med klimatmålen (sid 207):

“De åtgärder som beskrivs i detta paket utgår från Trafikverkets tolkning av klimatmålen, som innebär att transporternas användning av fossila bränslen minskar med 80 procent till 2030

[…]

De åtgärder i paketen för storstad, godstransporter och persontransporter som har föreslagits på denna nivå genomförs. Dock genomförs inte de åtgärder som har föreslagits i storstadspaketet för att förbättra framkomligheten för personbil (och lastbil): Östlig förbindelse [dvs det som Alliansen idag föreslår, vår anteckning] samt kapacitetsförstärkningar på infartsleder i Stockholm” 

Logiken är tydlig: fler motorvägar innebär alltid ökad trafik och ökad trafik innebär ökade utsläpp. Därför rekommenderar Trafikverket i sitt “klimatpaket” att den östra förbindelsen inte byggs.

Det verkar alltså som om alliansen ännu en gång beslutat sig för att strunta i myndigheternas rekommendationer när det gäller trafikpolitiken.

SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har våra utgifter helt täckts av oss skribenter. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

Läs vad vi vill göra
Tipsa!

Tipsa oss

Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.

SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har våra utgifter helt täckts av oss skribenter. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

Läs vad vi vill göra
Du kan nu spara nyheter!

Lägg till något för att läsa senare eller att kunna återkomma till.

OBS! De sparas endast i den här webbläsaren.