Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
(Tryck ENTER för fler alternativ)
Sökförslag:
  Stäng

  Anders Wijkman blir ny SMB-krönikör

  Foto: Ewa Rudling

  Anders Wijkman har varit aktiv i hållbarhetsdiskussionen i decennier och försökt påverka flera partier inifrån i utvecklandet av en seriös miljöpolitik. De senaste åren verkar han dock gett upp partipolitiken för att påverka så mycket han kan utanför det partipolitiska.

  Senast kommer han från att ha varit ordförande för miljömålsberedningen och nu tar han plats i Supermiljöbloggens krönikeredaktion för att bidra till att vässa miljödebatten.

  Hur tar Sverige nästa steg mot bättre miljö och klimat?

  – Genom att få Finansdepartementet att inse att klok miljö- och klimatpolitik inte är en kostnad utan en investering i en bättre framtid. Genom att följa upp Miljömålsberedningens många förslag till klimatstrategi – inte minst skynda på introduktionen av smarta biobränslen och eldrift inom transportsektorn och genom en bättre stadsplanering där inte bilen står i centrum. Vidare genom att satsa på en biobaserad ekonomi där råvaror från skogen ersätter fossila råvaror.

  Hur stor är politikens roll i miljöarbetet?

  – Mycket stor. Det är bara om ekonomins spelregler är rätt som marknaden kan lösa utmaningarna vi står inför. Det måste löna sig att göra rätt, inte som ofta idag att man tjänar mer på att förorena. Vidare måste reglerna för finansmarknaden skärpas. Den är alltför kortsiktig och den väger inte in risker för klimat och miljö. Det är svårt få fram pengar till hållbara investeringar.

  Vad kan Supermiljöbloggens läsare förvänta sig av dig som krönikör?

  – Att lyfta på svåra frågor. Att beskriva hur allting hänger ihop. Att visa att det finns gränser för den konventionella tillväxten och behovet att utveckla alternativa indikatorer till BNP som mäter kvalitet, inte kvantitet. Att peka på sambanden mellan klimatförändringen, matproduktionen och migration. Att påminna om att folkökningen – som fortsatt är snabb i absoluta tal – har stor betydelse för hur vi ska klara spänningen mellan människan och planeten. Att lyfta fram digitaliseringens möjligheter och risker.


  Nu på måndag publiceras Anders Wijkmans första krönika.

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har våra utgifter helt täckts av oss skribenter. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.

   SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har våra utgifter helt täckts av oss skribenter. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

   Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

   Läs vad vi vill göra