Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
(Tryck ENTER för fler alternativ)
Sökförslag:
  Stäng

  Är 2-gradersmålet orealistiskt?

  Har vi passerat gränsen för att klara av 2-gradermålet? Det tror professor Sir Robert Watson, chefsforskare vid Institutionen för livsmedels-och landsbygdsfrågor i Storbritannien och tidigare ordförande för FN: s klimatpanel. Nu varnar han för att den globala uppvärmningen kan bli upp mot 5 grader.

  Redan tidigare har det rapporterats om att ett realistiskt mål nu ligger på 3,5 grader. Professor Watson menar däremot inte att detta betyder att vi ska fortsätta med business-as-usual, utan kritiserar tidigare och nuvarande ansträngningar för att minska CO2-utsläpp. Storbritanniens finansminister George Osborne har uttalat sig om att de nationella målen för koldioxidutsläpp bör sänkas så att företag inte flyttar ut ur landet, och nu ber professor Watson att Osborne tänker om. Han uppmanar istället Storbritannien att ligga i framkant och demonstrera för resten av världen framstegen som kan göras både inom den offentliga sektorn och i frågan om förändrade vanor hos allmänheten.
  I Sverige  menar regeringen att:
  Halten av växthusgaser i atmosfären ska i enlighet med FN:s ramkonvention för klimatförändringar stabiliseras på en nivå som innebär att människans påverkan på klimatsystemet inte blir farlig.

  Målet ska uppnås på ett sådant sätt och i en sådan takt att den biologiska mångfalden bevaras, livsmedelsproduktionen säkerställs och andra mål för hållbar utveckling inte äventyras. Sverige har tillsammans med andra länder ett ansvar för att det globala målet kan uppnås.

  Miljömålet Begränsad klimatpåverkan
  I utvärderingen om miljömålet nås ser det nationellt lika dystert ut som globalt. Uppföljningen visar att det inte är möjligt att nå målet till år 2050 med varken planerade eller nuvarande styrmedel. Regeringens förhoppning ligger nu på ”The Durban Platform” vilket innebär att det senast 2015 ska antas ett nytt globalt miljöavtal att börja gälla vid 2020.

  Frågan är om Sverige nu endast kan luta sig tillbaka och vänta på 2015. Reinfeldt har tidigare yttrat sig om att EUs arbete är tillräckligt några månader innan Naturvårdsverket rapporterade att endast 2 av 16 miljömål kommer uppfyllas och att Sveriges klimatutsläpp ökar.

  Nedan ser du IPCCs ”Magnitudes of impact” (2007) där olika förväntade scenarios beskrivs. För vidare läsning kan du klicka här.
  Klicka på bilden för förstoring

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har våra utgifter helt täckts av oss skribenter. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.

   SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har våra utgifter helt täckts av oss skribenter. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

   Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

   Läs vad vi vill göra