Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Nyheter

  Australisk storbank slutar finansiera kolprojekt

  Foto: Patty Jansen

  Banken NAB kommer inte finansiera nya kolbrytningsprojekt i Australien och blir därmed den första av landets storbanker som officiellt slutar stödja den miljövidriga sektorn. De kommer däremot fortsätta låna ut till befintliga kunder.
  NAB (National Australia Bank) motiverar beslutet med att de har en viktig roll att spela i övergången till en lågutsläppsekonomi. Nyheten kommer en månad efter att en av landets andra storbanker, The Commonwealth Bank, gick ut med att de inte kommer finansiera nya stora kolprojekt på grund av miljöskäl.
  Australiens koldioxidutsläpp har ökat de senaste åren och det är oklart om de kommer klara sina Parismål. Landet har länge varit i toppen bland dem som släpper ut allra mest koldioxid per capita och fått upprepad kritik för både den inhemska kolkonsumtionen och dess kolexport.
  NAB gör ett undantag för metallurgiskt kol, som används inom järn- och stålproduktion, och fokuserar därmed på kolet som används för att generera värme och el.

  Stötta SMB

  Sedan 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.
  Här kan du läsa vad pengarna går till.

  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.