Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Nyheter

  Batteribytessystem i Sverige?

  Är batteribytessystem - battery swapping - något för de tunga godstransporterna i Sverige? Foto: Volvo Lastvagnar

  VTI, Statens väg- och transportforskningsinstitut, ska tillsammans med Linköpings universitet och en expertgrupp studera möjligheten att införa ett batteribytessystem för tunga elfordon i Sverige. Batteribytessystem – på engelska battery swapping – används redan i stor skala i Kina men är okänt för de flesta i Sverige.

  Batteribyte är alltså ett alternativ till laddning av elfordon med kabel. Det finns flera anledningar till intresse för batteribytessystem. Ett sådant system kan möjliggöra separata livscykler för batterier i olika fordon och själva bytet är tidseffektivt jämfört med att ladda ett fastmonterat batteri.

  En stor utmaning i sammanhanget är att batteribytessystem kräver nya affärsmodeller och studien om batteribyten tittar därför på de affärsmässiga förutsättningarna för ett batteriutbytessystem i Sverige.

  Energimyndigheten finansierar den ettåriga studien med 5 miljoner kronor.

  Läs mer om projektet här.

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.