Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Nyheter

  Beteendeförändringar inte prioriterade i politikernas klimatåtgärder

  Inför söndagens riksdagsval har IVL Svenska Miljöinstitutet låtit genomföra en undersökning bland riksdagskandidaterna där de fått rangordna vilka åtgärder de anser vara viktigast för minskad klimatpåverkan. Förslag om beteendeförändringar lyser med sin frånvaro i toppen – istället ligger fokus på industriomställning, förnybar energi och kärnkraft. 

  Politikerna fick totalt 16 alternativ presenterade för sig, och ombads välja ut de fem som de ansåg borde prioriteras framöver. I toppen hittar vi stöd till industrins omställning, utökad förnybar energi och mer kärnkraft. På topp fem-placeringar hamnar även investeringar i tekniker för negativa utsläpp, samt avskaffade subventioner för fossil energi. Längst ner på listan hamnar minskad köttkonsumtion, minskad biltrafik och högre koldioxidskatt inom transportsektorn.

  Grafik: IVL Svenska Miljöinstitutet

  I en kommentar till Aktuell Hållbarhet säger IVL:s vd Marie Fossum Strannegård att forskningen visar att beteendeförändringar är nödvändiga för att vi ska kunna minska utsläppen så mycket som krävs. Strannegård betonar att det är viktigt att politikerna även prioriterar åtgärder som bidrar till mer klimatsmart agerande – något som saknas i dagens debatt och förslag. 

  Se resultaten i valenkäten här.

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.