Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Nyheter

  Bildt: ”Om alla hade agerat som jag i dessa frågor hade det varit bättre för världen”

  Utrikesministern köper inte kritiken mot det svenska ordförandeskapet i Arktiska rådet.

  Under torsdagens frågestund i riksdagen passade Jens Holm (V) på att fråga Carl Bildt (M) om varför han inte agerade mer för klimatet under det svenska ordförandeskapet i Arktiska rådet. Men utrikesministern svarade att rätt sak ska vara på rätt plats och att det inte är de arktiska staterna som är problemet. Problemet är i stället ”de två k:na”, berättade Bildt, ”Kina och kol”.

  – Kina och Indien tar i drift tre fyra nya kolkraftverk varje vecka. Där ligger det stora problemet, och det kan vi bara angripa globalt.

  Holm höll dock fast vid kritiken och menade att ordförandeskapet varit en missad chans, dels eftersom många vill leta efter nya fyndigheter av olja och gas i Arktis, dels eftersom världen nått 400 ppm koldioxid i atmosfären vilket enligt Holm innebär att vi måste använda ”alla tänkbara plattformar för att minska utsläppen”, alltså även Arktiska rådet.

  – Tänk om hela världen skulle tänka precis som du, Carl Bildt, i klimatfrågor och peka finger åt andra. Tänk om man i London, New York och Peking skulle säga: Våra utsläpp är försumbara, så vi behöver inte ta ansvar.

  Själv såg Bildt ingen missad chans utan konstaterade i stället att man internationellt tycker att det svenska ordförandeskapet har varit ”en mycket stor framgång”. Och på Holms andra kommentar svarade Bildt bland annat:

  – Om alla hade tänkt och agerat som jag i dessa frågor hade det varit bättre för världen. Då hade vi fått globala klimatöverenskommelser på det sätt som Europeiska unionen har föreslagit.

   

  Läs också: Carl Bildt: ”Jag vet inte riktigt vad som är hållbart”

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.