Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
(Tryck ENTER för fler alternativ)
Sökförslag:
  Stäng

  ”Börja med det som är enkelt, kul och lönsamt”

  Foto: Fores

  Mattias Goldmann, vd på tankesmedjan Fores, om FN:s globala mål för hållbar utveckling, och vad man själv kan göra för att bidra till att målen ska kunna nås. 

  Världens länder enades förra året under FN:s flagg om 17 globala mål för hållbar utveckling. Sammanlagt finns 169 olika delmål, och siktet är inställt på att nå dem senast år 2030.

  Professor Johan Rockström har i en intervju med Svenska dagbladet efterlyst en ”nationell folkbildningskampanj” om målen i Sverige. Han har sagt till tidningen:

  – Går man ut på gatan är det knappt en kotte som vet vad utvecklingsmålen är för något. Trots att det är den viktigaste agendan som finns i världen för att säkra vår långsiktiga välfärd.

  Supermiljöbloggen vill förstås hjälpa till. Därför har vi valt att fråga människor från en rad olika håll i samhället hur de ser på arbetet med målen.

  ___________________

  I dag har turen kommit till Mattias Goldmann.

  Vad jobbar du som? 

  – Jag är vd för den gröna och liberala tankesmedjan Fores med 2030-sekretariatet.

  Om du bara får välja ett mål eller ett delmål som du vill lyfta fram lite extra, hur är det formulerat och varför väljer du det? 

  – Trots att jag är ambassadör för det sjunde målet, Hållbar energi för alla, vill jag lyfta det 17:e och sista, som är Genomförande och globalt partnerskap. Det slår fast hur viktigt det är att vi verkligen kavlar upp skjortärmarna, samarbetar smartare och blir bättre på att dela med oss av de framsteg vi gör. Tänk dig hela världen som en enda stor, grön tankesmedja – det är mål 17!

  Om man är en person som kanske inte har järnkoll på alla 17 mål och 169 delmål, men som ändå vill bidra till att målen ska kunna nås, har du något tips på vad man då kan börja med att göra? 

  – Börja med det som är enkelt, kul och lönsamt. Bli bättre på att laga vegetariskt, cykla i stället för att ta bilen, ladda ner musik i stället för att köpa skivor… Det finns väldigt mycket som adresserar många delmål på en gång och som inte är en uppoffring utan bara gör livet ännu härligare att leva!

  ___________________

  Läs mer:
  Mål 17: Stärka genomförandemedlen och återvitalisera det globala partnerskapet för hållbar utveckling.

  Tidigare artiklar i serien:
  13/6 Karolina Skog (MP): ”Politiker på alla nivåer i samhället har ansvar att koppla samman sina beslut med de globala målen”

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har våra utgifter helt täckts av oss skribenter. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.

   SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har våra utgifter helt täckts av oss skribenter. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

   Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

   Läs vad vi vill göra