Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
(Tryck ENTER för fler alternativ)
Sökförslag:
  Stäng

  Britterna planerar ny grön investeringsbank – Sverige fortfarande utan

  Foto: Shutterbug75 från Pixabay

  Den brittiska regeringen planerar ny statlig grön bank för att finansiera Storbritanniens klimatambitioner. Informationen kommer tre år efter beslutet att sälja Storbritanniens föregående gröna investeringsbank, rapporterar The Guardian. I Sverige finns fortfarande inga planer om en grön investeringsbank trots att det skulle göra stor nytta.

  De brittiska planerna på att skapa en grön investeringsbank är en följd av påtryckningar från klimatkampanjer, ekonomer och akademiker som menar att det behövs investeringar i grön infrastruktur för att återuppliva Storbritanniens kämpande ekonomi och bidra till att nå landets klimatmål. Storbritanniens ursprungliga Green Investment Bank såldes till den australiska banken Macquarie 2017. Det var en kontroversiell affär som genomfördes endast fem år efter att banken bildades.

  Den brittiska energiministern Kwasi Kwarteng menar att det finns utrymme för en ny grön investeringsbank när en nettonoll-koldioxidutsläppsekonomi ska byggas. Enligt honom kommer det krävas enorma investeringar för att nå det målet. Kwarteng anser också att banken bör fokusera på konsumenter och att den nya gröna banken gärna får likna Tysklands statsägda utvecklingsbank KfW som bildades i kölvattnet av andra världskriget för att investera i infrastruktur.

  När den första brittiska gröna investeringsbanken startade fanns även röster om att Sverige borde skapa en liknande grön investeringsbank. Naturskyddsföreningen och KPA Pension menade då att det skulle ge ett starkt instrument för lönsamma investeringar i gröna projekt. Naturskyddsföreningen har även publicerat en rapport om fördelarna med en svensk grön investeringsbank.

  2019 lämnade även socialdemokratiska riksdagsledamoten Mathias Tegnér in en motion om en svensk grön investeringsbank, dock utan bifall. Istället har riksdagen därefter beslutat att via Internationella valutafonden (IMF) bland annat stödja internationellt klimatarbete. Sverige har också gett ut egna statliga gröna obligationer som ska användas för att finansiera klimatomställning.

  Karin Lexén, generalsekreterare på Naturskyddsföreningen, säger till SMB att de fortfarande är för en svensk grön investeringsbank:

  Vi är fortfarande för förslaget om en statlig grön investeringsbank, eller motsvarande finansieringsmöjligheter i form av en utökad grön investeringsfond. Det finns innovativ grön verksamhet som har svårt att hitta kapital. Grundproblemet är att det är förknippat med risk att investera i ny teknik. En statlig investeringsbank skulle utöver att tillhandahålla kapital utgöra en garanti för att det är en god investering, vilket underlättar möjligheterna att mobilisera även externt kapital.

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har våra utgifter helt täckts av oss skribenter. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.

   SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har våra utgifter helt täckts av oss skribenter. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

   Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

   Läs vad vi vill göra