Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Nyheter

  Brittiskt företag får bidrag för gruvprojekt i Skåne

  Det skånska landskapet har blivit eftertraktat för annat än god lantbruksjord. Nu ger myndigheten Vinnova företaget Scandivanadium en halv miljon kronor för att utreda möjligheten till gruvbrytning i Skåne.

  Företaget Scandivanadium tror att runt 100 miljoner ton av metallen vanadium finns under den skånska myllan enligt Sveriges Radio. Metallen behövs för att tillverka batterier. Provborrningar genomförda i höstas i Lyby utanför Hörby visar att det finns gott om batterimetallen.

  Delar av mineraltillgången finns för nära bebyggelse för att den ska vara aktuell att utvinna.

  Företaget uppger att de inte kommer fatta beslut om hur man går vidare i Hörby förrän man gjort provborrningar i de andra områden i Skåne där man sökt undersökningstillstånd, till exempel på Österlen.

  – En teoretisk förekomst betyder inte att det är möjligt att utvinna vanadium och förstöra all mark i området, säger Anita Ullmann, ordförande i nätverket Veto nu till Sveriges radio.

  Nätverket Veto nu motsätter sig företagets undersökningar och eventuell framtida brytning, som de anser skulle bli ett för stort ingrepp på bland annat miljön och jordbruksmarken i området. Veto nu ser hellre en satsning på alternativa metoder för att lagra energi i batterier, exempelvis genom vätgas.

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.