Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
(Tryck ENTER för fler alternativ)
Sökförslag:
  Stäng

  Dagens CO2-kurva

  Foto: Scripps Institution of Oceanography

  Varje söndag redovisar SMB halten av koldioxid i luften.

  Varje söndag redovisar SMB halten av koldioxid i luften, uppmätt på Mauna Loa på Hawaii. Enligt senaste mätningen ligger koldioxidhalten nu på 411,94 miljondelar (ppm), vilket är en liten ökning från förra veckan (411,79 ppm). Det är en märkbar ökning jämfört med för ett år sedan (+2,30 ppm).

  På bara 10 år har halten ökat från 393 ppm och 2013 passerades 400 ppm för första gången i mänsklighetens historia. När mätningarna inleddes på 1950-talet låg halten på 280 ppm och har sedan stadigt ökat. Dagens koldioxidhalt i atmosfären är exceptionellt hög och inte befunnit sig på den nivån på minst 800.000 år, troligen miljontals år. Vi närmar oss nu nivåer liknande de som fanns för 15 miljoner sedan när det var 3-4 grader varmare och där havsnivån var 20 meter högre.

  Vi har nu precis lämnat en oktober bakom oss som enligt preliminära siffror för Sverige legat över det normala, jämfört med periodens normala medeltemperatur (medelvärdet 1961-1990). Det återstår att se hur sammanställningen blir och även hur varm månaden blev globalt, men prognosen är att 2020 kan bli det varmaste året någonsin uppmätt så oddsen för att även oktober ligger högt är låga. Exempelvis blev september månad blev den varmaste septembermånaden som någonsin uppmätts globalt. Under år 2020 har redan tre månader varit rekordvarma. Under de tolv månaderna som föregick september i år så var jordens medeltemperatur 1,3 grader högre än nivåerna från förindustriell tid. Det gör att vi ligger farligt nära Parisavtalet:

  På tisdag är det presidentval i USA och som vi tidigare rapporterat kan dess utgång få stora konsekvenser för det globala klimatarbetet. Om sittande president Donald Trump vinner innebär det med största sannolikhet utträde ur Parisavtalet, medan om den demokratiske utmanaren Joe Biden vinner innebär det återanslutning till avtalet och en ambitiös amerikanskt klimatpolitik. Om en vecka vet vi förhoppningsvis hur det gått.

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har våra utgifter helt täckts av oss skribenter. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.

   SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har våra utgifter helt täckts av oss skribenter. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

   Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

   Läs vad vi vill göra