Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng

  Varje söndag redovisar SMB halten av koldioxid i luften och 2021 är inget undantag.

  Enligt senaste mätningen uppmätt på Mauna Loa på Hawaii ligger koldioxidhalten nu på 417,31 miljondelar (ppm), vilket är en liten minskning från förra veckan (417,83 ppm) men en rejäl ökning jämfört med för ett år sedan (+3,50 ppm). Förra året ökade koldioxidhalten med cirka 2,3 ppm jämfört med 2019 och är en del i en tydlig trend.

  Tabellen och diagrammet visar årliga genomsnittliga koldioxidtillväxthastigheter för Mauna Loa. Källa: NOAA

  På bara 10 år har halten ökat från 393 ppm och redan 2013 passerades 400 ppm för första gången i mänsklighetens historia. Under de senaste 170 åren har mänskliga aktiviteter ökat koncentrationen av koldioxid i atmosfären med 47 procent över förindustriella nivåer (från 1850) och före det har det legat relativt stabilt. Under 2021 kommer dessutom världen kunna nå koldioxidnivåer över 50 procent än vad de var före den industriella revolutionen. Det skulle innebära en ökning med 2.29 ± 0.55 ppm jämfört med 2020 som en konsekvens av förbränning av fossila bränslen och avskogning.

  Dagens koldioxidhalt i atmosfären är exceptionellt hög och inte befunnit sig på den nivån på minst 800.000 år, troligen miljontals år. Vi närmar oss nu nivåer liknande de som fanns för 15 miljoner sedan när det var 3-4 grader varmare och där havsnivån var 20 meter högre.

  Människans utsläpp av växthusgaser genom förbränning av fossila bränslen och andra förändringar på Jorden genom exempelvis avskogning och expansion av jordbruksmark, har inneburit mycket stora påfrestningar på klimatet. Forskningen visar att världen nu snabbt rör sig mot förändringar i klimatsystemet som saknar motstycke i människans historia.

  Dessa utsläpp får dessutom oerhörda hälsokonsekvenser. För några dagar sedan kom forskning som visade att nästan en femtedel av alla dödsfall globalt under 2018 var en konsekvens av fossila utsläpp. Det rör sig om overkliga 8,7 miljoner människor som får betala med sina liv för världens fortsatta fossiloberoende. Studien påvisar också att de länder som förlitar sig mest på fossila bränslen har högst dödstal. Detta visar på vikten av att betona hälsokonsekvenserna av fortsatt fossilberoende för att tydligt visa hur högt priset för att fortsätta samma inslagna väg. Återstår att se vad det politiska svaret blir.

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.


   Kul att du besöker SMB! Vill du hjälpa oss med att svara på några frågor?

   Självklart vill jag hjälpa till!