Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Nyheter

  Damm rivs för att hjälpa flodpärlmusslan

  Foto: Länsstyrelslen Örebro

  Är den högsta damm i Sverige som tagits bort av naturvårdsskäl.

  I går påbörjades rivningen av en sju meter hög damm i Hammarskogsån norr om Lindesberg, rapporterar TT Nyhetsbyrån.

  I ån lever omkring 3 000 flodpärlmusslor som de flesta är runt 150 år gamla. Men de lever ett tynande liv. Länsstyrelsen i Örebro skriver så här om flodpärlmusslan:

  Musslorna har en speciell livscykel. De är beroende av öring eller i vissa fall lax för sin fortplantning. Öring eller lax fungerar som mellanvärd. Honmusslorna släpper i slutet av sommaren ut miljoner små kloförsedda larver, så kallade glochidielarver, i vattnet. De fastnar på gälarna på öring eller lax och lever där till våren då de släpper.

  Problemet i detta fallet har varit att dammen, som i dag inte används men som tidigare fungerat som vattenmagasin för kylvatten och släckning av bränder på bruksområdet, länge har stoppat öringen från att ta sig upp i ån. Men nu, efter fyra år av förberedelser, ska det alltså bli ändring på detta genom att dammen rivs ner.

  – De flesta bestånd av flodpärlmussla i Norden är inte livskraftiga, de lyckas inte föröka sig. Gör vi inte något på de här ställena, som i princip är ålderdomshem för musslorna, riskerar bestånden att dö ut, säger Daniel Bergdahl, vattenvårdshandläggare vid länsstyrelsen i Örebro län, till TT Nyhetsbyrån.

   

   

  Stötta SMB

  Sedan 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.
  Här kan du läsa vad pengarna går till.

  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.